Még a nyáron kiderül, hol lesz az Eurovízió

Tegnap tartotta első megbeszélését az ukrán köztévé és az EBU, amin beütemezték a rendezési pályázat folyamatát és meghatározták a határidőket, illetve a követelményeket, melyeknek eleget kell tenni a rendezéshez. Eszerint június 24. és július 8. között adhatják be hivatalosan is a pályázatukat azok az ukrán városok, melyek igényt tartanak a rendezés jogára. Nem hivatalosan eddig Cserkaszi, Dnyipropetrovszk, Irpin, Herszon, Odessza, Vinnicja, Lviv és Kijev vezetése jelezte érdeklődését, a következő két hétben viszont ki fog derülni, hogy kik gondolták mindezt komolyan. Az ukrán köztévé július 8. és 15. között elkezdi kiértékelni a pályázatokat, majd július 18. és 22. között eldönti, hogy mely két város maradhat versenyben. Július 22. és augusztus 1. között az EBU és az ukrán köztévé meglátogatja a kiválasztott két várost és legfőképpen az infrastruktúrára, illetve a versenynek potenciálisan helyet adó arénára néznek majd rá.

A jelentkezés feltételei közé tartozik, hogy a pályázó városoknak olyan épületet kell kijelölniük a versenyre, ahol legalább 7 ezer nézőt lehet fogadni, viszont az EBU nyilván jobban örülne, ha minimum 10 ezer fővel számolhatna, a sajtóközpontban pedig legalább 1550 újságíró elhelyezését kell biztosítani. A verseny nem lehet szabadtéren, a rendező város repülőtere pedig összeköttetésben kell legyen más nemzetközi állomásokkal is.

Mivel minden egyes ukrán stadiont le kell majd fedni az Eurovízió idejére, ebben egyik város sem élvez előnyt, így maradnak a repterek mint lehetséges vízválasztók. A két legesélyesebb város Lviv és Kijev, de értelemszerűen a főváros reptere tud felmutatni több jelentősebb összeköttetést, míg Lvivből csak két nyugat-európai helyszínre lehet repülni (Münchenbe és Bécsbe).

Magyarországról Kijevbe a WizzAir járatával lehet elutazni másfél óra alatt, míg Lvivbe kicsit körülményesebben juthatunk el: repülő nincs, Záhonyból az ukrán határon fekvő Csopra érkezik a vonat kb. két óra alatt, majd onnan négyórás út vezet Lvivbe. Aki teheti, menjen autóval.