Rotterdamban tartják a 2020-as Eurovíziós Dalversenyt

Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége és a holland köztévé közösen jelentette be, hogy 2020-ban Rotterdamban rendezik meg az Eurovíziót. A két elődöntő 2020. május 12-én és 14-én, a döntő pedig 16-án lesz az Ahoy Rotterdamban. Ez lesz az első Eurovízió a városban.

Rotterdam Hollandia második legnagyobb városa és Európa legnagyobb kikötője is egyben. 635 ezren lakják, gazdag kulturális élete van és csak itt találhatók Hollandiában felhőkarcolók.

Maastricht és Rotterdam között dőlt el a verseny

A nevezési verseny júliusban zárult és nyolc város érdeklődött, de csak öt adta le hivatalosan is a pályázatát. Amszterdam az elturistásodását nem akarta tovább fokozni, így egyáltalán nem nevezett a verseny lebonyolítására, Hága pedig visszalépett Rotterdam javára. Érthető módon Rotterdam ekkor hatalmas előnyre tett szert a többi városhoz képest, ám a Szövetség szemet vetett Maastrichtra is és komolyan elkezdték fontolgatni, mint lehetséges rendező várost. Odáig mentek, hogy az öt város (Arnhem, Den Bosch, Utrecht, Maastricht, Rotterdam) listáját két városra (Maastricht és Rotterdam) szűkítették, így innentől kezdve hetekig ment a találgatás: vajon a szórakoztató műsorok rendezésében már jártas, a Junior Eurovíziónak is tökéletes otthont adó Ahoy arénát választják Rotterdamban vagy a kisebb befogadóképességű kiállítási központot az ugyancsak kisebb Maastrichtben, ami nem igazán baj, ha a város európaiasságát veszik figyelembe. Végül a józanság nyert és Rotterdamot választották.

Hogyan tovább Rotterdamba?

Sem Budapestről, sem pedig Debrecenből nem indul közvetlen járat Rotterdamba. Szerencse, hogy Hollandia viszonylag kicsi ország, nagyvárosai pedig egy elterített hangyabolyban fekszenek: a várostól 50 km-re található Amszterdamba az ínyencek KLM-mel, a takarékosak pedig easyJettel is közvetlenül eljuthatnak, a 80 km-re lévő Eindhovenbe pedig a WizzAir szállít utasokat nemcsak Budapestről, hanem Debrecenből is.