Nyerje Bulgária az Eurovíziót! (Legalábbis egyelőre)

Újabb év, újabb toplista. Összeállítottam a Top 43-as listavideómat a 2018-as Eurovízió dalaiból és minden héten részletesen kifejtem, hogy mit gondolok valójában róluk. Beszólok, leszólok, kritizálok, csak a szokásos. Íme az újabb hetes.

7. Dánia - Rasmussen "Higher Ground"

Gyerekkorom óta bejön a kalózkodás. A ruházat, a zene, az atmoszféra, amit egy kalózhajó és a tenger világa megidéz. Nem számít, hogy vikingekről vagy karibi kalandorokról van szó. A "Higher Ground" egy erős és férfias dal, misztikus és tekintélyt parancsol.

6. Izrael - Netta Barzilai "Toy"

Talán én vagyok az egyetlen, akinél a "Toy" nem szerepel a legjobb ötben. Nem vagyok odáig érte, mint a legtöbben, de mindenképpen értékes indulónak tartom. Na jó, az "értékes" szó kicsit erős, mert egyértelműen guilty pleasure-ről beszélünk, aminek legfőbb elemei a "muthabukka"-zás és a csirkeének. Keleties hangzású popdal, egyből felráz és jó kedved lesz tőle.

5. Ausztria - Cesár Sampson "Nobody But You"

Na jó, talán sok köze van ehhez az ötödik helyezésnek ahhoz, hogy egy ilyen jóképű pasi énekli a dalt, mert így teljesen átjön az egész. Könnyen lehetett volna belőle egy nyúlós-nyálas dalutánzat, de az énekes karizmája és hangja annyira maszkulin, hogy szerencsére Robbie Williams-irányba viszi a dalt. Még a csipetnyi gospel is bejön, amitől ugyanúgy, mint az operától, a falra mászom.

4. Örményország - Sevak Khanagyan "Qami"

Úgy tűnik, idén nagyon bejön a férfiszenvedés. A "Qami"-ról is ugyanazokat tudnám elmondani, mint a "Nobody But You"-ról, de sokkal nagyobb katarziót érzek benne, így meg tudta előzni az osztrák dalt.

3. Svédország - Benjamin Ingrosso "Dance You Off"

Imádom a nyolcvanas évek hangzását a mai zenében, engem kenyérre lehet kenni vele.

2. Görögország - Yianna Terzi "Óneiró mou"

Nagybetűs DRÁMA. Görög zene, görög nyelv, görög díva, mi kell még?

1. Bulgária - Equinox "Bones"

Imádom a Mars című NatGeo-sorozat főcímdalát, a "Bones" arra emlékeztet a legjobban. Miközben hallgatom, elvándorlok egy idegen bolygóra, ahol a földönkívüliek üldöznek, közben kitör egy csillagvihar is, de a végén megtalálom az utam és last minute elcsípek egy űrhajót, ami visszarepít a Földre. Annyi biztos, hogy három perc nem elég a dalnak a teljes kibontakozásra, de nincs akkora hiányérzetem, hogy a dal ne verje az egész mezőnyt. Most úgy gondolom, hogy Bulgáriának kell nyernie a versenyt, aztán meglátjuk.