EuroFaktor

VIDEÓ: Amiért otthagyta Magyarország az Eurovíziót

Új évtized, új projekt: elindítom a Eurovision Video Essays című videósorozatot, amiben különböző Eurovíziós jelenségek és történések okait, hátterét és következményét bogozom ki.

Happy New Year to everyone and let another great era of Eurovision begin!

Rotterdamban tartják a 2020-as Eurovíziós Dalversenyt

Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége és a holland köztévé közösen jelentette be, hogy 2020-ban Rotterdamban rendezik meg az Eurovíziót. A két elődöntő 2020. május 12-én és 14-én, a döntő pedig 16-án lesz az Ahoy Rotterdamban. Ez lesz az első Eurovízió a városban.

Rotterdam Hollandia második legnagyobb városa és Európa legnagyobb kikötője is egyben. 635 ezren lakják, gazdag kulturális élete van és csak itt találhatók Hollandiában felhőkarcolók.

Maastricht és Rotterdam között dőlt el a verseny

A nevezési verseny júliusban zárult és nyolc város érdeklődött, de csak öt adta le hivatalosan is a pályázatát. Amszterdam az elturistásodását nem akarta tovább fokozni, így egyáltalán nem nevezett a verseny lebonyolítására, Hága pedig visszalépett Rotterdam javára. Érthető módon Rotterdam ekkor hatalmas előnyre tett szert a többi városhoz képest, ám a Szövetség szemet vetett Maastrichtra is és komolyan elkezdték fontolgatni, mint lehetséges rendező várost. Odáig mentek, hogy az öt város (Arnhem, Den Bosch, Utrecht, Maastricht, Rotterdam) listáját két városra (Maastricht és Rotterdam) szűkítették, így innentől kezdve hetekig ment a találgatás: vajon a szórakoztató műsorok rendezésében már jártas, a Junior Eurovíziónak is tökéletes otthont adó Ahoy arénát választják Rotterdamban vagy a kisebb befogadóképességű kiállítási központot az ugyancsak kisebb Maastrichtben, ami nem igazán baj, ha a város európaiasságát veszik figyelembe. Végül a józanság nyert és Rotterdamot választották.

Hogyan tovább Rotterdamba?

Sem Budapestről, sem pedig Debrecenből nem indul közvetlen járat Rotterdamba. Szerencse, hogy Hollandia viszonylag kicsi ország, nagyvárosai pedig egy elterített hangyabolyban fekszenek: a várostól 50 km-re található Amszterdamba az ínyencek KLM-mel, a takarékosak pedig easyJettel is közvetlenül eljuthatnak, a 80 km-re lévő Eindhovenbe pedig a WizzAir szállít utasokat nemcsak Budapestről, hanem Debrecenből is.

Maastrichtban vagy Rotterdamban lehet a 2020-as Eurovízió

Hivatalosan is elkezdődött a verseny a 2020-as Eurovíziós Dalverseny helyszínéért. Holland kis- és nagyvárosok igyekeznek egymásra licitálni, de máris látni, hogy kik között fog eldőlni a verseny. Amszterdamba biztosan nem megyünk majd, de nyugi, 's-Hertogenbosch-ba sem. Mutatom a jelölteket.

Az esélytelenek

Az északholland Arnhem városa a 34 ezer férőhelyes GerleDome-mal pályázik az Eurovízióra. Maga a stadion tökéletes helyszíne lehetne a versenynek, hiszen fedhető és tágas, viszont maga a város még Miskolcnál is kisebb. Arnhem nem tudna elég szálláshelyet biztosítani a rajongóknak és a sajtónak, s bár holland mércével jó tömegközlekedése van, nemzetközi szempontból ez más képet fest: a legközelebbi repülőtér Amszterdamban, 80 kilométerre fekszik, logisztikailag tehát egy rémálom lenne itt szervezni a versenyt.

's-Hertogenbosch, másnéven Den Bosch a Brabanthallen nevű kiállítási központtal nevez, ahol egy szerény 11 ezer fős közönséget tudnának fogadni. Ezzel persze semmi gond, Koppenhágában (2014) és Kijevben (2017) sem tudtak sokkal többet, de a város Arnhemhez hasonlóan kicsi, távol van a nemzetközi repülőterektől és nincs elegendő szálláshelye sem.

A három esélytelen közül mindenképpen Utrecht városáé a legelőnyösebb portfólió. Habár a Jaarbeurs kiállítási központ is 11 ezer nézőt tudna fogadni, akárcsak a Brabanthallen Den Bosch-ban, a félmillió lakosú város nagyon közel fekszik Amszterdamhoz, így a Schiphol nemzetközi repülőtérhez és a főváros összes szállodájához is. Itt a kérdés viszont az lenne, hogy mennyire venné be a hollandok gyomra, hogy az utrechti dalverseny a főváros motorjával működik, ahol éppen azért is mondtak le az Eurovízióról, mert az elturistásodáson az Eurovízió segítene a legkevésbé.

Az esélyesek

Az egymillió lakosú Rotterdam a zenei események, koncertek helyszínének tökéletes, 16 ezer férőhelyes Ahoy arénával pályáznak az Eurovízióra. Rotterdam - Hollandia második legnagyobb városaként - számos hotelszobát és tömegközlekedési lehetőséget biztosít. Saját nemzetközi repülőtere is van, de a Schiphol is csak 50 kilométerre fekszik. Rotterdam Európa legfontosabb vízi kikötője és ide fut be több nemzetközi vasútvonal is.

Miután Amszterdam lefújta az Eurovíziót, elképzelhetetlennek tartottam, hogy Rotterdamon kívül bármely más holland várost komolyan vegye az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége, de pletykák szerint nagyon is komolyan veszik Maastricht pályázatát. A legdélebbi holland várost kevesebben lakják, mint Pécset, de gazdag történelme és kulturális élete, illetve az Európai Unióban játszott meghatározó szerepéből fakadó "európaiassága" tetszik a szövetség tagjainak. Ez mind szép és romantikus, de logisztikailag semmi értelme nem lenne Maastrichtet választani: a legközelebbi nemzetközi repülőtér 70 kilométerre, Eindhovenben van és inkább csak fapadosokat fogad, nincs elég szálláshely és a rotterdami Ahoy sokkal impozánsabb, mint az MECC Maastricht kiállítási központ.

A szövetség az elkövetkező hetekben végiglátogatja majd mind az öt pályázó várost, hogy rájöjjön arra, hogy Rotterdam az egyetlen józan választás. Döntés augusztusban várható.

Korábban Amszterdam mellett még Breda és Hága is meg akarta rendezni a versenyt, de ötleteik a kezdetektől halálra voltak ítélve.

Nem Jocit akartuk kiküldeni, de nem is féltettük

 Dal volt a kontinens egyetlen nemzeti dalválogatója, aminek győztesei mindig továbbjutottak az Eurovízió döntőjébe. Magyarország lett volna az egyetlen ország, amely egy teljes évtizedig fenn tudta tartani a száz százalékos kvalifikációs rátáját. De mindez szertefoszlott tegnap este, amikor a kiesésünkkel csúnya véget ért Eurovíziós sikertörténetünk és Pápai Joci Eurovíziós pályafutása is.

A Dal zsűrije már évek óta azt játszotta, hogy egyértelmű közönségfavoritokat takarított el az útból azért, hogy lenyomja a torkunkon a saját kedvencét. 2014-ben Kállay-Saunders Andrásért szavazták ki a New Level Empire-t, 2016-ban Freddie javára lehetetlenítették el a Kállay-Saunders Bandet, 2017-ben Tóth Gabiéktól pártoltak el Pápai Joci javára és sikerült is megúszniuk, mert mindannyian továbbjutottak a döntőbe. Egészen idáig. 2019-ben ugyanis visszanyalt a fagyi és azt a Middletonzt ejtették ki Pápai Joci és a dalszövegíró Caramel jócsatlós miatt, akik most szombaton minden valószínűséggel döntőznének. A rajongók mindenesetre jól fogadták Joci dalát és én is elhittem, hogy "Az én apám" egyértelmű továbbjutó, még ha a fogadóirodák utálták is.

A tel-avivi színpadképpel és Joci előadásával abszolút elégedett vagyok, amit ki lehetett, azt kihozták a produkcióból. Az is tiszta volt végig, hogy meg sem fogja közelíteni az "Origo" sikerét, ami nyolcadik lett a két évvel ezelőtti döntőn, de a kiesés teljesen lesokkolt. A tippem az, hogy a zsűri és nézői szavazáson sem kerültünk a legjobb tíz közé, 12-14. helyen végezhettünk.

2009-ben estünk ki utoljára, 2011 óta minden döntőn részt vettünk. Nehéz lesz úgy nézni a szombati finálét, hogy nem szurkolhatok magyaroknak. Folyt. köv.

süti beállítások módosítása