Conchita Wurst ma még nagyobb hős lett, mint azelőtt

Conchita Wurst, a 2014-es verseny győztese Instagramon osztotta meg a követőivel és a világgal, hogy évek óta HIV-pozitív. Eredetileg soha sem osztotta volna meg ezt az infót a nyilvánossággal, viszont egy exe megfenyegette, hogy ki fogja teregetni a sajtónak, így jobbnak látta elébe menni a dolognak és bevallani mindent. Mint írja, senkinek sem fogja engedni, hogy megfélemlítse és befolyásolja az életét, s hogy előbújni még mindig jobb, mintha egy másik fél fedné fel az igazságot.

heute ist der tag gekommen, mich für den rest meines lebens von einem damoklesschwert zu befreien: ich bin seit vielen jahren hiv-positiv. das ist für die öffentlichkeit eigentlich irrelevant, aber ein ex-freund droht mir, mit dieser privaten information an die öffentlichkeit zu gehen, und ich gebe auch in zukunft niemandem das recht, mir angst zu machen und mein leben derart zu beeinflussen. seit ich die diagnose erhalten habe, bin ich in medizinischer behandlung, und seit vielen jahren unterbrechungsfrei unter der nachweisgrenze, damit also nicht in der lage, den virus weiter zu geben. ich wollte aus mehreren gründen bisher nicht damit an die öffentlichkeit gehen, nur zwei davon will ich hier nennen: der wichtigste war mir meine familie, die seit dem ersten tag bescheid weiss und mich bedingungslos unterstützt hat. ihnen hätte ich die aufmerksamkeit für den hiv-status ihres sohnes, enkels und bruders gerne erspart. genauso wissen meine freunde seit geraumer zeit bescheid und gehen in einer unbefangenheit damit um, die ich jeder und jedem betroffenen wünschen würde. zweitens ist es eine information, die meiner meinung nach hauptsächlich für diejenigen menschen von relevanz ist, mit denen sexueller kontakt infrage kommt. coming out ist besser als von dritten geoutet zu werden. ich hoffe, mut zu machen und einen weiteren schritt zu setzen gegen die stigmatisierung von menschen, die sich durch ihr eigenes verhalten oder aber unverschuldet mit hiv infiziert haben. an meine fans: die information über meinen hiv-status mag neu für euch sein – mein status ist es nicht! es geht mir gesundheitlich gut, und ich bin stärker, motivierter und befreiter denn je. danke für eure unterstützung!

conchita (@conchitawurst) által megosztott bejegyzés,

Teljesen megértem, hogy miért döntött az előbújás mellett. Amikor 16 évesen összevesztem életem első barátjával, azzal kezdett fenyegetőzni, hogy felfedi anyám előtt a melegségemet (amit ugye addig titkoltam előtte), így még aznap elmondtam otthon mindent. Úgy voltam vele, hogy oké, vállalom a következményeket, de nem fogom engedni, hogy rajtam kívül bárki is alakítsa az életemet. Mivel az ex az ígéretét minden bizonnyal betartotta volna, Conchita nem kért az áldozat szerepből, sem pedig a rosszindulatú pletykákból és az örökké valóságig tartó spekulációkból, hanem kiállt a nyilvánosság elé és vállalta.

Aki ebben a sztoriban Conchitát ítéli el, nem pedig a fenyegetőző exet, az nézzen bele a tükörbe és köpje szembe magát. Hiszen adott egy ember, aki éppen nem volt olyan szerencsés, mint te vagy én, és elkapott egy betegséget - amibe ugyan már nem sokan halnak bele az orvostudomány fejlődésének köszönhetően, de akkor is gyógyíthatatlan -, s adott egy másik ember, akiben Conchita annyira megbízott, hogy képes volt megosztani ezt a hatalmas lelki terhet vele, amit a betegsége rányomott, majd az az ember hátat fordított neki és el akarta árulni. Ép ésszel nem lehet felfogni, hogy mekkora gonoszság kell legyen valakiben, hogy ilyesmire vetemedjen.

Conchita vírusszáma egyébként "undetactable", ami annyit jelent, hogy időben diagnosztizálták a fertőzést, így a korai gyógyszeres kezelésnek köszönhetően kevés az esély arra, hogy a HIV-et bárkinek is továbbadja. Conchita nem azért lett HIV-pozitív, mert mindenkivel összefeküdt volna. Egy bizonyos pillanatban rossz emberben bízott, ebbe a hibába pedig mindannyian beleesünk, mert szeretetre, törődésre és figyelemre vágyunk. Conchita már eddig is egy hős volt, hiszen 2014 óta volt a szabadság és önmagunk felvállalásának hangja, de mától kezdve a szégyenérzet nélküli élet, az elfogadás és a megértés szimbóluma is.