Eurovíziós szótár

Barbara Dex Award: rajongói díj, amit minden évben odaítélnek a Eurovisionhouse.nl oldal szavazói a legrondább fellépőruhát viselő énekesnek. 2009-ben a mi Ádok Zolink nyert Nárai Tamás dickprint-barát gúnyájával.

Big Five: azon országok csoportja, akik minden évben automatikusan bekerülnek a döntőbe, mivel ők finanszírozzák a legtöbb pénzzel az Eurovíziót. 2010-ig Franciaország, Spanyolország, Németország és az Egyesült Királyság tartozott közéjük, majd 2011-es visszatérésével Olaszország is csatlakozott, megalkotva a Big Five-ot.

EBU: Az Eurovíziós Dalversenyt rendező European Broadcasting Union, vagyis az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének rövidítése.

Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége: világszerte, többnyire állami tulajdonban lévő rádió- és televíziótársaságok közötti tartalommegosztást segítő és biztosító intézmény.

Eurovision Young Musicians (Eurovíziós Fiatal Zenészek): az Eurovíziós Dalversenyhez hasonló komolyzenei verseny, melyen egy szakmai zsűri értékeli a 18 éven aluli fellépőket.1982 óta mindössze 15-ször rendezték meg, a nagyközönséget teljesen hidegen hagyja.

Junior Eurovision Song Contest (Junior Eurovíziós Dalverseny): az Eurovíziós Dalversenyhez hasonló verseny, melyen egy szakmai zsűri országonként értékeli a 10-15 éves indulókat. Magyarország egyelőre még sohasem vett részt rajta.