Az oroszok politikai okokból már otthagyták a Türkvíziót

2015 őszén a törökök lelőttek egy orosz vadászgépet Szíria felett, amióta eléggé megromlott a két ország viszonya, így az incidens következtében Oroszország azonnal visszamondta 14 fellépésre jogosult közigazgatási egységének részvételét a tavalyi Türkvíziós Dalversenyről. Az Eurovízió mintájára készült, török eredetű régióknak és országoknak rendezett zenei fesztiválon ezek az orosz régiók kormányutasításra továbbra sem léphetnek majd fel, így idén sem lesz ott a dalversenyen Dagesztán, Baskíria, Tuva, Csuvasföld, Kumik, Kabard- és Balkárföld, Jakutföld, Karacsáj- és Cserkeszföld, a Kemerovói terület, a Moszkvai terület, a Sztavropoli határterület, a Krím, az Altaj Köztársaság, a Hakasz Köztársaság, illetve Tatárföld, ahol már az indulót is kiválasztották.

A tavalyi balhé diplomáciai, társadalmi, gazdasági és politikai következményei viszont össze sem hasonlíthatóak azzal, amit az ukrán-orosz háború okoz már évek óta. Kijev és Moszkva, illetve a két nép között gyakorlatilag nincs kapcsolat, a helyzetük súlyossága már-már azeri-örmény mélységeket ölt. Amikor 2012-ben Bakuban tartották az Eurovíziót, akkor az örmények visszaléptek. Most már csak az a kérdés, hogy követik-e ezt a gyakorlatot az oroszok is.

Ha az oroszok elég indoknak tartják a Törökországgal fennálló nem háborús diplomáciai konfliktust ahhoz, hogy továbbra is távol maradjanak az idén Isztambulban tartandó Türkvíziós Dalversenytől, akkor az Ukrajnával folytatott háborús helyzet több mint elég ok lehet az Eurovíziós távozásra is. Az igazsághoz viszont hozzátartozik, hogy az oroszoknak elég vastag a bőr a pofájukon, az országimázs építése és a nemzetközi démonizálás megállítása érdekében pedig már eddig is sok mindent lenyeltek, amivel nem feltétlenül értettek egyet a versenyen (lásd Conchita Wurst), így nem biztos, hogy az ukrán rendezés eltántorítja őket a további részvételtől. Szerintem sem kellene, mindenesetre ősszel kiderül.