Romániát kizárták az Eurovíziós Dalfesztiválról

Ha adósságod van, befizeted, máskülönben megbasznak. Minden kormány és szolgáltató cég esetében érvényes ez, miért pont az EBU lenne a kivétel?

Románia éppen ezekben a percekben töri ketté az internetet, legalábbis az Eurovíziós rajongók körében. Ma a TVR román köztévé bejelentette, hogy az EBU kizárta őket a 2016-os dalversenyről, sőt, a verseny közvetítési jogát is megtagadta tőlük, a további EBU-s műsorok, főként sportesemények közvetítési joga pedig szintén veszélybe került, így megkérdőjeleződött a riói olimpia és a foci Európa-bajnokság romániai közvetítése is.

A rajongók persze most átkapcsoltak mérges paraszt-üzemmódba és úgy szidják az EBU-t, mintha az életük múlna rajta, holott a műsorszolgáltatók szövetsége már így is évek óta szívességet tett Romániának. A TVR a 2010-es években ugyanis mást sem csinált, csak növelte pénzügyi elmaradását, így április 20-ra mintegy 16 millió svájci frankos adósságot halmozott fel. Ez a dátum már a sokadik befizetési határidő volt, amit kiszabott nekik az EBU, tehát annyira nincs min meglepődni a hirtelen kizárásukat illetően, ami ennek ismeretében nem is volt hirtelen. A TVR nagyon jól tudta, hogy mi vár rájuk, pusztán nem kötötték az orrunkra. A kizárásuk nem emberiség ellen elkövetett bűntett, hanem Románia jogos móresre tanítása, egy remélhetőleg hatásos wake up call és egyébként is a jog és a többi, tagságát rendesen fizető ország iránti igazságosság biztosítása.

Románia nem fizetett, kitették a francba. That's all, folks.

Az viszont a legkevesebb, hogy a TVR - már ha rendezi jövőre adósságát - megint Ovidiu Antont küldi majd 2017-ben, mert ha van ember, akivel úgy isten igazából kicseszett a román köztévé, az a hatalmas lehetőségtől megfosztott énekes.