Tehetségkutatóból az Eurovízió színpadára

A különféle tehetségkutatókból induló énekesek átformálták a zeneipart, így nem csoda, hogy az Eurovízióig is eljutottak. Ma már a mezőny jelentős része énekes reality-kből ismert előadókból áll, az izraeli Rising Star-nak egyenesen az Eurovízión való részvétel a fődíja.

Az örmény Iveta Mukuchyan két tehetségkutatóban is kipróbálta már magát: a Hay Superstar 2009-es szériájában (az Idol-franchise örmény változata) ötödikként végzett, majd Németországban, ahol gyerekkorát töltötte, szerepelt a The Voice of Germany-ben is. Xavier Naidoo csapatába került, s ha Naido-t nem léptetik vissza az Eurovíziós szerepléstől, akkor mentor és tanítványa egymással versengett volna Stockholmban.

Iveta Mukuchyanon kívül mások is Idol-szériában mutatkoztak be: Gabriela Gunciková a cseh-szlovák SuperStar második évadában lett ismert, Jüri Pootsmann pedig az észt változat hatodik évadát nyerte meg.

Nina Kraljic 2009-ben a horvát Got Talent-ben végzett tizedikként, majd idén egymillió szavazattal megnyerte a The Voice első évadát. Jamie-Lee Kriewitz is The Voice-győztes, ő az ötödik német évadot nyerte meg.

Samra Rahimli szintén a The Voice-nak köszönheti hírnevét, a török széria után finalista lett az azerbajdzsáni műsorban. A ciprusi Minus One zenekar frontembere, Micheletto, a francia változatban szerepelt, amiben Amir, Franciaország idei képviselője, finalista lett (ő már a Kokhav Noladban is szerepelt még 2006-ban, ami az izraeli Rising Star elődje). Laura Tesoro a flandriai műsorban lett második, Joe & Jake pedig az angol változat után állt össze zenélni.

A Rising Star műsorát idén Izrael és Magyarország képviseli. Hovi Star megnyerte saját szériáját, Freddie pedig negyedikként végzett itthon.

A montenegrói Highway, a lengyel Michal Szpak, az olasz Francesca Michielin és az ausztrál Demi Im  az X-Faktor színeiben indul, utóbbi kettő meg is nyerte saját szériájukat.

Douwe Bob egy eredeti, csak Hollandiában látható De beste singer-songwriter van Nederland című tehetségkutató első évadát nyerte meg, aminek köszönhetően a Sziget Fesztiválon is felléphetett.