Egyre több ország bojkottálná az izraeli Eurovíziót

Nem fogadta jól az európai politika, hogy 2019-ben Izraelben tartják az Eurovíziós Dalversenyt. Netta és a "Toy" győzelme az Eurovízió történelmében harmadjára viheti Jeruzsálembe a versenyt, aminek ötletétől egyre több országban bojkottra szólítják fel az adott köztévét.

Izlandon petíciót indítottak a részvétel visszavonására, amit már 23 ezer állampolgár írt alá. A lavinát egy ismert énekes, Dadi Freyr Pétursson indította el, aki azt írta Twitterén, hogy soha többé nem indulna a versenyen. Szerinte lehetetlen volna élvezni az Eurovíziót Izraelben, miközben az ország kormánya és hadserege borzalmas ellencsapásokat mér a palesztinokra. Miután az énekes kiakadt és vele együtt több ezer rajongó aláírta a petíciót, az izlandi köztévé bejelentette, hogy hamarosan összeülnek és eldöntik, mennek-e vagy maradnak. Legutóbb 1999-ben tartották a versenyt Jeruzsálemben, akkor Izlandnak semmi gondja nem volt az izraeli-palesztin háborúval.

Írországnak is hasonló problémái vannak az izraeli rendezéssel. Mícheál Mac Donncha dublini polgármester szólalt fel először az ügyben, a visszalépésre buzdította a köztévét. A politikust korábban kitiltották Izraelből, mert nyíltan támogatja a BDS mozgalmat (Boycott, Divestment and Sanctions Movement), ami egy elég komoly, általános izraeli bojkottot célzó nemzetközi kezdeményezés. A mozgalmat éltette és bojkottra szólított fel több ír republikánus politikus, illetve az 1994-es Eurovízió egyik győztese, Charlie McGettigan is. Írország az 1979-es és az 1999-es jeruzsálemi dalversenyen is részt vett.

Svédországban az euroszkeptikus Baloldali Párt verte fel az állóvizet: "Teljesen indokolatlan, hogy Izrael egy ilyen gigantikus zenei eseményt megrendezzen, amíg foglalják mások területét. Azt akarjuk, hogy emberi jogok alapján kizárják Izraelt az Eurovízióról. Nem táncolhatunk tovább, amíg folytatódik a palesztin emberek meghurcoltatása. Bojkottálni Izraelt, most! - nyilatkozták. Svédország is részt vett mindkét korábbi izraeli versenyen.

Az Egyesült Királyságban a "We Support Jeremy Corbyn" nevű politikai csoport szólította fel a BBC-t az Eurovíziós bojkottra, a liberáldemokraták pedig arra figyelmeztettek, hogy a részvétel egyet jelentene "az emberi jogok könyörtelen sárba tiprásával". Csak úgy, mint Írország és Svédország, az Egyesült Királyság is részt vett az eddigi izraeli versenyeken.

De akkor most a több ezer ártatlan, aki életét veszti a palesztinok és az izraeliek közötti háborúban, csak akkor szúr szemet, ha éppen Izrael rendezi az Eurovíziót?

(Forrás: vmalmö.se, eurovoix.com)