Számít, hogy milyen rajtszámmal indul az elődöntőben Pápai Joci?

Meg úgy általában bárki? A mi egy szem Jocink nyolcadikként lép fel az Eurovízió második elődöntőjén májusban. Jó lesz ez neki? Hányadikként érdemes a színpadra lépni? Mikorra melegednek be a nézők és mikor figyelnek kevésbé? Létezik halálzóna a rajtsorrendben? Kikutattam, az alábbi infografikán szemléltetem:

eurografik1.png

2008-ban vezették be a kételődöntős rendszert az Eurovízión, így kilenc év adatait gyűjtöttem össze. A 14. rajtszám toronymagasan vezet, 2013 kivételével minden évben kvalifikáltak az onnan indulók úgy, hogy egy év kivételével mindig, mindkét elődöntőből továbbjutott a 14. versenyző. Az elődöntők második fele egyébként hagyományosan több döntőst szokott kitermelni, a 12-17. helyek bármelyikéről esélyesebbként indulnak a dalok, mint például a 3-5. helyről. Ez ha nem is egyértelműen halálzóna (na jó, a 3. helyre meghalni járnak a dalok), de ha csak a statisztikát nézzük, akkor mindenképpen a leghúzósabb helynek számít. Meglepő módon az elődöntők két felét elválasztó 11-es rajtszám is gyengén szerepelt az utóbbi években. A 19-es rajtszámot azért nem említem gyengeként, mert bár onnan jutottak tovább eddig a legkevesebben, de elég kevés is volt az olyan elődöntő, amiben 19 ország versenyzett.

További érdekességek:

  • a 3-as rajtszámmal még soha nem jutottak tovább ugyanabban az évben mindkét elődöntőn
  • az 1-es, a 4-es és a 11-es rajtszámról csak egyetlen évben jutottak tovább mindkét elődöntőn
  • ugyanez fordítva: a 14-es, a 15-ös és a 18-as rajtszámról csak egyetlen évben jutottak tovább egyetlen elődöntőn
  • a 8-as rajtszám eddig csak négy évben volt sikeres, de mindkét elődöntőn továbbjutottak vele
  • a 11-es rajtszámról három évig (2009-2011) nem sikerült továbbjutnia senkinek
  • 2009-ben a 14-18. rajtszámúak mindkét elődöntőben továbbjutottak

eurografik2.png

A 15. a szerencsésebb rajtszámok közé tartozik, Wolf Kati és a Compact Disco is kvalifikálni tudott onnan, de Csézy már nem, így ez is egyértelműen bizonyítja, hogy ha nem elég jó a dal, indulhat bárhonnan, akkor sem fogják továbbszavazni. Sőt, 2013-ban Emmelie de Forest az 5-ös, 2012-ben Loreen pedig a 11-es, általában vészjósló rajtszámokkal jutottak tovább és nyerték meg a döntőjüket. Szóval soha sincs semmi veszve. Az elődöntőben kevésbé számít a rajtszám, mint a döntőben és bárhonnan tovább lehet jutni. Hajrá Joci a nyolcadikról!