Lehet, hogy mégsem Ukrajna rendezi a 2017-es Eurovíziót?

Az EBU és az ukrán köztévé először augusztus elsejére időzítette az Eurovíziós Dalverseny pontos helyszínének bejelentését, majd lefújták, s később áttolták augusztus 24-re. Ebből az időpontból sem lett semmi, mindössze annyi derült ki, hogy Kijev végül nem a Sportpalotával, hanem a Nemzetközi Kiállítási Központtal pályázik a versenyre. Ma reggel kihirdették, hogy délután kettőkor sajtótájékoztató és végre megtudjuk, hova kell mennünk jövőre, de a kezdés előtt húsz perccel(!) lefújták az eseményt, amit max akkor lehetne nekik elnézni, hogy ha valaki a helyszínen váratlanul belefulladt volna a pogácsába.

Mivel ehhez hasonló tökölés még sohasem fordult elő a versenyt rendező város kiválasztásával kapcsolatban, senki sem tudja, hogy most mi történik. Annyi biztos, hogy a műsorszolgáltatók szövetsége és/vagy az ukrán köztévé VALAMIÉRT visszatartja az információkat. De mi lehet az a VALAMI? Rájöttek, hogy végül is egyetlen pályázó aréna sem alkalmas a versenyre? Az ukránok próbálják kisakkozni, hogyan lehetne elosztani okosba' a pénzt, s hogy kinek a kije húzza a legnagyobb hasznot a versenyből? Az ukrán titkosszolgálat felfedezte, hogy az oroszok az Urál tövében éppen Kijev ellen keltetnek godzillákat? Mégis mi lehet az a VALAMI, ami miatt már egy teljes hónapja csúszik a döntés? Könyörgöm, Örményország hamarosan már az előválogatóját kezdi sugározni.

Az ukránok Jamala győzelme után azt ígérték, hogy háború ide, szegénység oda, az Eurovíziót bizony meg fogják tartani a legnagyobb szakértelemmel és legprofibb eszközökkel. Ehelyett most az van, hogy nincs 100%-ig alkalmas helyszínük, s már a három lehetséges pályázó város (Dnyipro, Odessza és Kijev) polgármesterei is pánikolnak: Dnyipro ura Facebookon követelte a mihamarabbi döntéshozatalt, máskülönben végez az Eurovízióval, míg Kijev polgármestere Vitalij Klicsko a hosszú csendből arra következtetett, hogy nemcsak városa, hanem az egész ország elveszítheti a verseny rendezésének jogát, ami egyébként egyre nagyobb Eurovíziós street talk. És amikor már az utca is ezt beszéli, akkor tudod, hogy shit just got real.

Persze ne így legyen, de az ukrán rendezés már a kezdetektől fogva erősen akadályoztatott. Odessza a Csornomorec Stadiont jelölte ki az Eurovízióra, de átmeneti tetőt kellene húzni rá, ami versenykövetelmény, s a rengeteg munka mellett súlyos összegekkel is járna, na meg az EBU állítólag nincs megelégedve a város tömegközlekedésével. Dnyipróról ez szintén elmondható, még nemzetközi légi összeköttetései sincsenek, a kijelölt aréna pedig fedett, de tízezer néző befogadására sem képes. Azt pedig már mondani se kell, hogy Kelet-Ukrajnában fekszik, túl közel a háborús zónához. Kijevben minden adott a verseny lebonyolítására, kivéve egy normális épület: az olimpiai stadion túl nagy és eszméletlen munka lenne megrendezni ott egy Eurovíziót, a versenynek 2005-ben otthont adó Sportpalota nagyon elavult, ezért alkalmatlan, a Nemzetközi Kiállítási Központban pedig még sohasem rendeztek hasonló eseményt, illetve oszlopok is rontják a látóteret. Igaz, itt már egy tisztességes 13 ezer fős közönséget el tudnának helyezni, állítólag.

Ha az EBU végül úgy dönt, hogy Ukrajna nem alkalmas az Eurovízió megrendezésére, akkor valószínűleg Németországban tartják majd, hiszen idén egy lehetséges ausztrál győzelem esetén is a németek kapták volna meg a rendezés jogát. A döntést viszont nem halogathatják már sokáig, s ne lepődjön meg senki sem, ha az ukrán buli végül offolva lesz.

Az egész helyszínválasztó fiaskóról bővebben itt olvashatsz.