A reményvesztettek győzelme az Eurovízión

wininfo2.png

1956, vagyis az Eurovíziós Dalverseny kezdete óta 52 ország küzdött meg a győzelemért, ebből 24-nek még nem sikerült. 2017-ig Portugália számított az Eurovízió legszerencsétlenebb országának, hiszen 1964 és 2016 között 48 alkalommal vettek részt a versenyen, de sohasem sikerült elnyerniük a trófeát. A legjobb eredményüket 6. helyezésével Lúcia Moniz szerezte még 1996-ban úgy, hogy addig sohasem sikerült a legjobb ötbe kerülniük, 2017-ig pedig nemhogy a top 10 nem jött össze nekik, hanem az elődöntők 2004-es bevezetése óta csak háromszor tudtak kvalifikálni a döntőbe. A portugál Eurovíziós átoknak Salvador Sobral vetett véget idén, aki az évtized második portugál döntőseként nemcsak szimplán megnyerte a versenyt, hanem rekordpontszámmal letarolta a mezőnyt.

Viszont az Eurovízió történelmében nem Portugália az egyetlen ország, amelynek feltűnően nehezen ment megnyerni a versenyt. Finnországnak csak a 40. nekifutásra sikerült, 2006-ban az athéni Eurovízió a Lordi győzelmével zárult. A portugálokhoz hasonlóan a finnek első győzelme is rekordpontszámú lett. Azóta a finnek sorozatosan lebőgnek, már három éve képtelenek döntőbe jutni, s amikor sikerül, a ponttábla jobb alsó felén végzik. Más szóval minden adott ahhoz, hogy hamarosan újból az elsők legyenek.

Belgium a kezdetektől jelen van az Eurovízión, de alapítótaghoz képest igencsak későn sikerült elvinniük az első trófeát: 32 év után a tizenhárom éves Sandra Kimnek köszönhetően. Portugáliához és Finnországhoz hasonlóan Belgium is rekordpontszámmal nyert, azelőtt 176 pontot még senki sem kapott. A győzelem után Belgium fénye nagyon megkopott, 2004 óta csak ötször jutottak be a döntőbe, de az elmúlt években komolyabban veszik a versenyt, érezhetően tepernek a második győzelemért.

Az osztrákok helyzete különbözik az eddig felsorolt országokétól: habár 1966-ban már Udo Jürgens-szel megnyerték az Eurovíziót, utána még 37-szer kellett próbálkozniuk egy újabb győzelemért. Conchita Wurst előtt Ausztria csak kétszer kvalifikált a döntőbe és akkor sem aratott nagy sikereket, a korábbi győzelmük előtt és után sem sikerült a legjobb háromba kerülniük. Habár Conchita 2014-ben nem nyert rekordpontszámmal, de az biztos, hogy ikonikus alakja lett a dalversenynek.

A közös tehát mindegyik országban az, hogy minél később nyertek, annál nagyobbat robbantottak versenydalukkal. Portugália idei győzelmével már nem a leghosszabb ideje résztvevő, győzelem nélküli ország, ezt a címet átvette tőlük Ciprus, akik 1981 óta eddig 34-szer próbálkoztak sikertelenül. 24 ország nem nyert még Eurovíziót, ebből 20-an próbálták meg idén is. Magyarországnak is sikerülhet majd, s mivel végigdöntőztük az elmúlt hét évet, semmiképpen sem lehetünk reményvesztettek.