Maastrichtban vagy Rotterdamban lehet a 2020-as Eurovízió

Hivatalosan is elkezdődött a verseny a 2020-as Eurovíziós Dalverseny helyszínéért. Holland kis- és nagyvárosok igyekeznek egymásra licitálni, de máris látni, hogy kik között fog eldőlni a verseny. Amszterdamba biztosan nem megyünk majd, de nyugi, 's-Hertogenbosch-ba sem. Mutatom a jelölteket.

Az esélytelenek

Az északholland Arnhem városa a 34 ezer férőhelyes GerleDome-mal pályázik az Eurovízióra. Maga a stadion tökéletes helyszíne lehetne a versenynek, hiszen fedhető és tágas, viszont maga a város még Miskolcnál is kisebb. Arnhem nem tudna elég szálláshelyet biztosítani a rajongóknak és a sajtónak, s bár holland mércével jó tömegközlekedése van, nemzetközi szempontból ez más képet fest: a legközelebbi repülőtér Amszterdamban, 80 kilométerre fekszik, logisztikailag tehát egy rémálom lenne itt szervezni a versenyt.

's-Hertogenbosch, másnéven Den Bosch a Brabanthallen nevű kiállítási központtal nevez, ahol egy szerény 11 ezer fős közönséget tudnának fogadni. Ezzel persze semmi gond, Koppenhágában (2014) és Kijevben (2017) sem tudtak sokkal többet, de a város Arnhemhez hasonlóan kicsi, távol van a nemzetközi repülőterektől és nincs elegendő szálláshelye sem.

A három esélytelen közül mindenképpen Utrecht városáé a legelőnyösebb portfólió. Habár a Jaarbeurs kiállítási központ is 11 ezer nézőt tudna fogadni, akárcsak a Brabanthallen Den Bosch-ban, a félmillió lakosú város nagyon közel fekszik Amszterdamhoz, így a Schiphol nemzetközi repülőtérhez és a főváros összes szállodájához is. Itt a kérdés viszont az lenne, hogy mennyire venné be a hollandok gyomra, hogy az utrechti dalverseny a főváros motorjával működik, ahol éppen azért is mondtak le az Eurovízióról, mert az elturistásodáson az Eurovízió segítene a legkevésbé.

Az esélyesek

Az egymillió lakosú Rotterdam a zenei események, koncertek helyszínének tökéletes, 16 ezer férőhelyes Ahoy arénával pályáznak az Eurovízióra. Rotterdam - Hollandia második legnagyobb városaként - számos hotelszobát és tömegközlekedési lehetőséget biztosít. Saját nemzetközi repülőtere is van, de a Schiphol is csak 50 kilométerre fekszik. Rotterdam Európa legfontosabb vízi kikötője és ide fut be több nemzetközi vasútvonal is.

Miután Amszterdam lefújta az Eurovíziót, elképzelhetetlennek tartottam, hogy Rotterdamon kívül bármely más holland várost komolyan vegye az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége, de pletykák szerint nagyon is komolyan veszik Maastricht pályázatát. A legdélebbi holland várost kevesebben lakják, mint Pécset, de gazdag történelme és kulturális élete, illetve az Európai Unióban játszott meghatározó szerepéből fakadó "európaiassága" tetszik a szövetség tagjainak. Ez mind szép és romantikus, de logisztikailag semmi értelme nem lenne Maastrichtet választani: a legközelebbi nemzetközi repülőtér 70 kilométerre, Eindhovenben van és inkább csak fapadosokat fogad, nincs elég szálláshely és a rotterdami Ahoy sokkal impozánsabb, mint az MECC Maastricht kiállítási központ.

A szövetség az elkövetkező hetekben végiglátogatja majd mind az öt pályázó várost, hogy rájöjjön arra, hogy Rotterdam az egyetlen józan választás. Döntés augusztusban várható.

Korábban Amszterdam mellett még Breda és Hága is meg akarta rendezni a versenyt, de ötleteik a kezdetektől halálra voltak ítélve.