Mikor énekeltek utoljára anyanyelvükön az Eurovízió országai?

Az infografikámon azt láthatjátok, hogy melyik nyelvet melyik évben hallhattuk legutóbb az Eurovízión. Azokat a dalokat számítottam be, melyeket vagy csak anyanyelven, vagy részben anyanyelven énekelnek, tehát egy jelentős rész saját nyelven szól. Azokat a dalokat, melyekben csak egyetlen két-három szavas sor szerepel anyanyelven, nem számítottam be, ezért nem látjátok a bolgárt 2016-ban vagy a törököt 2012-ben. A lilára színezett buborékokban olvasható nyelveken korábban már nyertek Eurovíziót, a szürke buborékok pedig nem a hivatalos nemzeti nyelvet, hanem egy regionális nyelvet jelölnek.

languagelast3.png

Érdekességek:

  • Svédül legutóbb nem Svédország, hanem Finnország egyik indulója énekelt. Svédország utoljára 1998-ban énekelt az anyanyelvén.
  • Eddig csak egyetlen regionális nyelven írt dal nyert: Jamala "1944" 2016-ban.
  • A legrégebben hallott nyelvnek az ír és a máltai számít, melyeket 1972-ben hallhattuk utoljára a versenyen. A harmadik helyezett az arab (Marokkó egyetlen részvételének köszönhetően), a negyedik pedig a Svájc délkeleti régiójában beszélt romans nyelv.
  • A legutóbb hallott nem angol nyelv az olasz, ugyanis Olaszország volt a 2018-as Eurovízió döntőjének utolsó fellépője.
  • Azerbajdzsán az egyetlen ország, amely még sohasem küldött dalt az anyanyelvén.