Kazahsztán magabiztosan közeledik Eurovíziós debütálása felé

Az Eurovíziót rendező EBU (Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége) új életet lehelt a Kazahsztán részvételét övező találgatásokba, hiszen a közép-ázsiai ország első alkalommal szerepel majd az idei Junior Eurovíziós Dalversenyen, az Eurovízió gyerekváltozatán.

Kazahsztán helyzetét a már évek óta versenyző Ausztráliáén keresztül érthetjük meg. Ahhoz, hogy az Eurovízión részt tudjon venni egy ország, az Európai Műsorszórási Területen kell elhelyezkedjen, illetve csatlakoznia kell az Európa Tanácshoz. Kazahsztánhoz hasonlóan Ausztrália sem teljesíti egyik feltételt sem, viszont az EBU szerződött partnere (aminek nem szab gátat semmi sem, például az Egyesült Államoknak is van egy ilyen szerződése), így a műsorszolgáltatók szövetsége meghívta őket az Eurovízióra, mint tiszteletbeli tagokat. Ezúttal Kazahsztánt hívták meg, igaz, egyelőre csak a Junior Eurovízióra. Ez viszont könnyen változhat a jövőben, Ausztrália az élő példa rá.

Kazahsztán tavaly akart debütálni az Eurovízión, de az EBU nem engedte nekik. Jön a kérdés: ha Ausztráliának lehet, Kazahsztánnak miért nem? Az EBU valószínűleg bizalmi játékot játszik a kazahokkal. Ausztrália már több mint harminc éve partnerország volt és közvetítette a versenyt, amikor meghívták őket Eurovíziózni, tehát kialakulhatott az a bizalmi és üzleti kapcsolat, amit az EBU Kazahsztánnal is ki akar építeni. Ez a kapcsolat viszont még friss, Kazahsztán csak 2016-ban kötött szerződést az EBU-val, ahol az országot a Khabar Agency képviseli.