Magyarország is részt vesz a Türkvíziós Dalversenyen

turk.png

A negyedik Türkvíziós Dalversenyt októberben tartják majd Törökországban, ami az Eurovízióhoz hasonlóan két elődöntőből és egy döntőből áll majd. A török népek lakta független vagy autonóm államok, közigazgatási egységek, illetve jelentős török lakossággal rendelkező országok versenyén Magyarország is részt vesz majd, legalábbis ez áll a Türkvízió hivatalos oldalán. Az MTVA nem reagált a megkeresésemre, így egyelőre nem sokat tudni a részvételünkről.

Magyarország neve 2015-ben merült fel először a Türkvízió körül, amikor a magyar állam küldöttei részt vettek a türkmenisztáni Merv ceremóniáján, amin a várost kinevezték a török világ kulturális fővárosává. A versenyt akkor szintén Mervben tartották.

Míg Ausztria, Belgium, Hollandia, Németország és Svédország részvétele a szabados társadalomalakítás, vagyis a törökök tömeges letelepedésével, Albániáé a közös vallással, Romániáé, Bulgáriáé, Koszovóé, Macedóniáé, Moldováé és Ukrajnáé a török diaszpórával magyarázható, addig Magyarország részvételi szándéka kicsit homályos. Nincsen jelentős török lakosság az országban, az iszlám vallásúak számát a 2011-es népszámláláson 5500 főre tették, s habár vannak közös kulturális elemeink a török hódoltságnak köszönhetően, a századokkal ezelőtti megszállást aligha lehetne feljegyezni a büszkeségfalunkra. Magyarország valószínűleg az utóbbi években rengeteget emlegetett keleti nyitás szellemiségében venne részt a török versenyen. A kormány állást foglalt az illiberális demokrácia mellett, amivel gyakorlatilag behatárolta, hogy a világ mely részéhez kívánja csatlakoztatni az országot. Ez a rész pedig a Kelet. A vezető politikusok minden nyilatkozatukban, kampányukban egyértelműen kiállnak ezen országok és ideológiák mellett, a Türkvízióval pedig valószínűleg a kulturális értékeket is tovább erősítenék. A kormány kommunikációjában egyre inkább euroszkeptikus és számos alkalommal dicsér olyan autoriter hatalmakat, mint Oroszország vagy Törökország, így eléggé kapóra jönne a Türkvíziós közös buli.

Eddig 42 ország és terület jelentkezett a versenyre: Európából Albánia, Ausztria, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Belgium, Bulgária, Grúzia, Németország, Magyarország, Koszovó, Lettország, Macedónia, Moldova, Hollandia, Észak-Ciprus, Lengyelország, Románia, Szerbia, Svédország, Gagauzia, Ukrajna és a Krím; Ázsiából pedig az Altaj Köztársaság, Baskíria, Csuvaszföld, Irak, Irán, Kabard- és Balkárföld, Karacsáj- és Cserkeszföld, Kazahsztán, Hakaszföld, Dagesztán, Kirgizisztán, Jakutföld, Szíria, a Sztavropoli-határterület, Tádzsikisztán, Tatárföld, Törökország, Türkmenisztán, Tuva, Üzbegisztán és Hszincsiang.

A Türkvíziós Dalversenyen csak zsűriszavazás van, nézői nincs, viszont ugyanúgy elődöntőkből és döntőből áll, mint az Eurovízió. Először 2013-ban tartották meg a törökországi Eskisehirben, majd a következő években Isztambul és az oroszországi Kazán adott otthont a versenynek. 2016-ban a török és az orosz politikai válság hatására elmaradt a verseny, majd 2017-ben sem rendezték meg. Idén elvileg megrendezik és mi is élőben követhetjük majd Magyarország részvételével. Na de kit küldünk majd törökül énekelni?