Lehetséges, hogy mégsem Jeruzsálemben tartják jövőre az Eurovíziót

Korábban már megírtam, hogy az izraeli Eurovíziós győzelem eléggé felbőszítette a politikai aktivistákat, akik a verseny bojkottjára szólították fel országaikat. Izraeli sajtóértesülések szerint a nemzetközi felháborodást követően az EBU (Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége) megbeszéléseket tartott az izraeli köztévével és aggodalmát fejezte ki a jeruzsálemi rendezés miatt. A fővárost maga Benjamin Netanjahu jelölte ki mint helyszínt, az addig egyértelmű választásnak tűnő Tel-Aviv pedig amúgy is kizárta a rendezés lehetőségét.

Na ez történt kb. egy hónappal ezelőtt, mára azonban fordult a kocka és a politikai aktivisták labdája magabiztosan halad a gól felé: Tel-Aviv városvezetése belátta, hogy az izraeli Eurovíziót Jeruzsálem népszerűtlensége miatt igencsak a városukban kell majd megtartani, bármennyire sem szerették volna ezt első körben. Na de nemcsak ők pályáznak a rendezésért, rajtuk és Jeruzsálemen kívül még négy város fejezte ki érdeklődését, ezeket nézzük most végig.

Eilat

Mivel az Eurovíziós helyszín kiválasztásánál hatalmas szerepet játszik a vendéglátó egységek száma és a repülőterek forgalmának nagysága, elsősorban ezeket kell figyelembe venni az esélylatolgatáskor. Eilat népszerű üdülőhely megannyi szállodával, Izrael legdélebbi városa a Vörös-tenger partján, a sivatag csücskében. A Ramon Nemzetközi Repülőtér idén nyitja meg leszállópályáit olyan nemzetközi légitársaságok előtt, mint például a WizzAir vagy a RyanAir (tudom, nem nagy érdem). Eilat lenne az utóbbi idők egyik legkisebb Eurovíziós városa a maga 50 ezres lélekszámával. A verseny rendezéséért egy még meg nem épült stadionnal szállnak versenybe, így győzelmi esélyük eléggé csekély.

Haifa

A 280 ezer fős zsidó-arab város a térség egyik leggyorsabban fejlődő gazdaságával rendelkezik. Övék az egyetlen izraeli metró, ami már csak abból a szempontból is érdekes, hogy hétvégén csak szombat este közlekedik a pezsgő éjszakai életet kiszolgálva. A repülőterükről már nem sok jó mondható el, a Haifa Repülőtér járatai ugyanis egy larnacai járaton kívül csak belföldön közlekednek, ez pedig egy hatalmas hátrány lehet az egyik legnagyobb stadionnal pályázó városnál: a Sammy Offer Stadion 30 ezres férőhelyével az egyik legnagyobb Eurovíziót tudnák megrendezni.

Berseba

bersehab.jpg

Berseba 205 ezer lakosával az ország közepén fekszik. Az Izraelt beterítő Negev-sivatag legnépesebb települése, ezért gyakran emlegetik a sivatag fővárosaként is. Ennek ellenére Berseba egyáltalán nem népszerű turistacélpont, saját nemzetközi repülőtere sincs. A 16 ezer férőhelyes Turner Stadionban rendeznék meg az Eurovíziót... de erre esélyük sincs.

Petah Tikva

A 236 ezres Petah Tikva Tel-Aviv közvetlen szomszédságában van, így nem gond, hogy nincs saját nemzetközi repülőtere, mert ki tudja használni a Tel-Aviv adta szállás- és tömegközlekedési lehetőségeket. Erre viszont valószínűleg nem lesz lehetősége, mert Eilathoz hasonlóan ők is aréna híján vannak, ezért építenének egyet.

Tel-Aviv

A Földközi-tenger keleti partján fekvő Tel-Aviv közel félmillió lakosával Izrael második legnépesebb városa, de az ország legnagyobb metropoliszának közepén fekszik. Világváros, a Közel-Kelet harmadik legerősebb gazdasága és évente több, mint két és félmillió turistát fogad. New Yorkhoz hasonlóan Tel-Aviv sem alszik soha. A modern nagyváros és az időszámításunk előtt épült negyedek ötvöződése érdekes helyszínéül szolgálna az Eurovíziónak. A Ben Gurion Nemzetközi Repülőtér a világ minden tájáról fogad járatokat. Az American Airlines szerint Tel-Aviv a világ legjobb LMBT-úticélja és itt tartják Ázsia legnagyobb pride-ját is. Tel-Aviv két helyszínnel pályázik az Eurovízió megrendezésére: a Tel-Avivi Kiállítóközpont 10 ezer, a Menora Mivtachim Aréna pedig 11 ezer nézőt tudna fogadni.

Jeruzsálem

Izrael fővárosa az egyik legősibb település a világon és három vallás (kereszténység, iszlám és judaizmus) is szentnek tekinti. Jeruzsálem kulturális és történelmi értékekben gazdag turistacélpont, légi forgalmát az 50 kilométerre fekvő tel-avivi Ben Gurion Nemzetközi Repülőtér szolgálja ki. A város politikailag eléggé megosztja a világot, mivel Izrael mellett Palesztina is saját fővárosának tekinti, ezért a felek évtizedek óta háborúban állnak egymással. Mivel több európai ország is Palesztina pártját fogja, a jeruzsálemi Eurovízió bojkottjával fenyegetik az EBU-t. Ugyan a 16 ezer férőhelyes Pais Aréna és a 32 ezer férőhelyes Teddy Stadion ideális helyszíne lenne a versenynek, nagyon úgy tűnik, hogy egyikben sem ülhetünk majd jövő májusban.

Szóval nem tudni pontosan, hogy melyik városban fogják megtartani a jövő évi Eurovíziót, de egy dolog biztos: esernyőt nem kell majd vinnünk.