Ha a zsűrin múlik, az AWS nem jut tovább a döntőbe

Nehéz elhinni, hogy egy olyan, relatíve gyenge elődöntőben, mint amilyen a csütörtöki volt, az AWS csak tizedikként tudott továbbjutni, de ha közelebbről megnézzük az eredményeket, láthatjuk, hogy nem a nézőkön múlt.

eurotovabb20184.png

A második elődöntő zsűripontjai tökéletesen megmutatják, hogy miért nevetséges a szakmai zsűri bevonása a szavazásba. Egyrészt nem szakmaiak: mivel a zene nem tudomány, hanem művészet, így nincs is szabályzat, ami alapján szólnia kéne. Innentől kezdve a zenét hozzáértő, "szakmai" füllel hallgató zsűriről beszélni ostobaság. Ők is csak emberek különböző zenei ízléssel, így történhetett meg az, hogy a szerintem a tömény ízléstelen Moldovát továbbjuttatták volna Magyarország helyett. Alig van valaki, aki Málta vagy Lettország előadására emlékezne, mégis őket részesítették előnyben Dánia és Szerbia karakteres produkcióival szemben. Azzal is lehetne vitatkozni, hogy ha a zsűri azért van ott, hogy ellensúlyozza a közízlést a szakmaival, akkor miért pontozták fel és hozták ki saját győztesüknek Svédországot, akik a mezőny egyik legrádióbarátabb dalával indultak. Szakmai zsűriről beszélni tehát nevetséges.

A nézőknek viszont rengeteget köszönhetünk, az AWS ötödikként végzett a televotingon. A közönség egy ország híján megkapta, amit akart: a zsűri elbuktatta Lengyelországot, helyette a szegény ember Lenny Krawitzét indító Hollandia jutott tovább a döntőbe.

euroaws2.png

Az elődöntőben az AWS Lengyelországnak tetszett legjobban, a zsűritől 6, a közönségtől pedig 10 pontot kaptunk. Romániában és Oroszországban is kapott pontot mindkét oldalról a zenekar, viszont kijelenthetjük, hogy a nemzetközi zsűri egyáltalán nem szerette az AWS-t, húsz országból csak hat zsűrije adott nekik pontot. Nem úgy, mint a közönség. Szerbiától megkaptuk a maximális 12 pontot, Hollandia, San Marino és Németország pedig 8 pontot adott. Kissé meglepő, hogy a metálzabáló skandináv országok egy-egy ponttal értékelték az AWS-t, Dánia pedig eggyel sem. A dánokon kívül még Franciaország, Málta és Lettország nem támogatta egyáltalán a továbbjutásunkat.