Bárki bármikor felrohanhat az Eurovízió színpadára

Mindaddig, amíg az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége nem ül össze és nem dolgoz ki egy átláthatóbb és szigorúbban szabályzott biztonsági tervet az Eurovízió zavartalan lebonyolítására, addig minden évben megismétlődhet a tegnapi incidens. Az Egyesült Királyságot képviselő SuRie előadása közben egy londoni politikai aktivista felrohant a színpadra, kivette az énekesnő kezéből a mikrofont és azt ordibálta, hogy "Nazis of the UK media, we demand freedom", magyarul "Brit média nácijai, szabadságot követelünk". A biztonságiaknak sikerült eltávolítaniuk az idiótát, aki egyébként megmutatta, mennyire nem lehet radikális aktivizmussal elérni semmit, mert az inkább nevetséges, mint effektív (lásd a Greenpeace vagy a Peta faszkodásait). SuRie láthatóan megijedt, nekem például már csak brit állampolgárként is biztos az lett volna az első gondolatom, hogy oké, én most itt meghalok, de az aktivista leszerelése után még nagyobb erővel és szenvedéllyel folytatta tovább a dalát, így sokan álruhás áldásként értelmezték a történteket. Az EBU felajánlotta SuRie-nak, hogy énekelje el még egyszer a dalát, de ő ezt visszautasította.

Mindenesetre a biztonságiak egyértelműen nem végezték megfelelően a munkájukat. Az lett volna a feladatuk, hogy biztosítsák a fellépők testi épségét és a műsor békés lebonyolítását, ha pedig nem tudják megelőzni az ilyen helyzeteket, akkor az egész olyan, mintha az EBU nem is költött volna rájuk, így ott sem lennének. Hogy történhetett ez meg? Ha egy egyszerű balfasz meg tudja zavarni a műsort, akkor miért ne tudná egy terrorista is, aki nyilván profinak számít a rendbontásban. Ez az aktivista simán lehetett volna akár egy pszichopata is fegyverrel a kezében. A párizsi Bataclanban és Ariana Grande manchesteri koncertjén történt terrorcselekmény nem volt elég ahhoz, hogy a világ legnagyobb zenei műsorának, ami kb. 15 ezer embert vonz a helyszínre és további 200 milliót a képernyő elé, szigorítsák a biztonsági előírásait? Azon persze elnevetgélhetünk, hogy nem lehet bevásárlókocsit meg létrát bevinni az arénába, de úgy tűnik, hogy az a szánalmas kis lista tényleg tükrözi azt a komolytalanságot, amivel a verseny biztonságát kezelték a szervezők.

A helyzetet tovább rontja, hogy korábban is történt hasonló eset. 2010-ben Spanyolország előadása közben rohant fel egy barom a színpadra, 2017-ben pedig Jamala mellett villantott segget valaki. Az ilyen helyzeteket meg lehet előzni, csak hozzáértő biztonsági szolgálatot kell alkalmazni.