Oroszország és Románia is elvesztette örökéletét

Hittétek volna, hogy egyetlen évben megszűnik a több mint egy évtizede sikeresen tartott 100%-os román és orosz továbbjutási arány? Néhány órája még Oroszország és Románia volt az utolsó országok egyike, melyek az elődöntők 2004-es bevezetése óta mindig továbbjutottak a döntőbe, de Lisszabonban - Azerbajdzsánhoz hasonlóan - ők is elhasaltak, nem lépnek fel szombaton.

Románia 13 próbálkozásából 12-szer döntőzött, háromszor került a legjobb öt közé. A legnagyobb veszélyben 2009-ben volt, amikor Elena és a "The Balkan Girls" kilencedikként végzett az elődöntőben. Mivel Alexander Rybak az idei második elődöntőt szépen nyitotta, az unalmas The Humans-nek esélye sem volt fenntartani a lécet. Igazából annyira jellegtelenek voltak, hogy nincs is miről írnom.

Oroszország 2004 óta 14-szer döntőzött, debütálása óta pedig kilencszer végzett a legjobb ötben. Yulia Samoylova eredetileg tavaly indult volna, de kitiltották Ukrajnából, így az orosz köztévé inkább visszaléptette őt és az országot is. Pénzben mertem volna fogadni rá, hogy nem küldik ki 2018-ban, de állták a szavukat, felültették egy hegyre és elénekeltették a dalát a vokalistáival, mert ugye Yulia hangszálai pont annyi csodára képesek, mint a sajátjaim egy karaoke esten. Van egy olyan érzésem, hogy 2018-at az oroszok is feladták és csak azért indították Yuliát, hogy ellenkező esetben ne jöjjenek ki rosszul a dologból, ne kapják őket szószegésen. Lássuk be, ez egy kényszerindítás volt és ők is tudták, hogy semmire nem mennek majd vele. Azt viszont már most borítékolhatjuk, hogy jövőre az oroszok felrobbantják a színpadot. Nem bocsátották még meg 2016-ot a zsűrinek.