A rajongók kedvence Izrael és az első elődöntő, Magyarország a döntőben a 19. lehet

A eurovisiontops.com egy elég fasza kis oldal, gyakorlatilag arról ad képet, hogy mely dalokat kedvelik leginkább és legkevésbé a rajongók. Évről-évre összegyűjtik a YouTube-ra feltöltött toplistákat és 1-től 12 pontig számítják be mindenki legkedveltebb tíz dalát. Az ebből kapott rangsor szerint a következő országok juthatnak tovább a döntőbe:

2018eurovisiontops1.png

Az első elődöntő messze a legnépszerűbb a két elődöntő közül, a lehetséges továbbjutók az összesített toplista éllovasai is egyben. Egy ország kivételével teljesen korrekt jóslat: Macedónia színpadképe valószínűleg csalódást okoz majd, helyettük Azerbajdzsán vagy Örményország fog továbbjutni. Ha Azerbajdzsán jut tovább, Örményország második alkalommal hagyja majd ki a döntőt, viszont ha továbbjut, akkor ez lesz Azerbajdzsán első kiesése, így a portugál Eurovízió máris bekerül a történelemkönyvekbe. (Viszont az azeriek 2014-ben a "Start A Fire"-rel is döntőztek, akkor valószínűleg idén sem fog ki rajtuk a televoting.)

A második elődöntő a továbbjutók szempontjából sokkal bizonytalanabbnak ígérkezik. Ausztrália, Dánia, Magyarország, Norvégia, Svédország és Ukrajna kvalifikációja biztos, de a többire nem vennék mérget. Az például kizárt, hogy Szlovénia továbbjusson. A tízesben nem szerepel sem Oroszország, sem pedig Románia, így ha tényleg kiesnének csütörtökön, akkor ez lenne az első bukásuk a verseny történelmében. Ha pedig továbbjutnak, akkor biztosan Szlovénia és Lettország kárára teszik majd.

2018eurovisiontops2.png

Izrael az idei Eurovízió abszolút sikervárományosa. A eurovisiontops.com toplistáján nem toronymagasan, de mindenképpen magabiztosan vezet. Észtország, Franciaország, Bulgária és Belgium top 5-ös pozíciója is eléggé szilárd, a top 10 többi szereplője között viszont csak néhány tíz szavazatkülönbség van. Norvégia eléggé hátul helyezkedik el a listán, de senki se higgye, hogy az egyszeri néző nem tornássza fel Rybakot a top 10-be. Magyarország a 19. helyen végezhet a döntőben, ami Freddie után teljesen hihető, mindenesetre nem vagy hülye, ha egy top 15-ben bízol.