A lengyelek "nyári slágerénél" még a John Lennon utóíz is jobb

Újabb év, újabb toplista. Összeállítottam a Top 43-as listavideómat a 2018-as Eurovízió dalaiból és minden héten részletesen kifejtem, hogy mit gondolok valójában róluk. Beszólok, leszólok, kritizálok, csak a szokásos. Íme az újabb hetes.

28. Lengyelország - Gromee feat. Lukas Meijer "Light Me Up"

A lengyelek nagyon rajta vannak az ügyön, hogy mindenképpen ők szállítsák az Eurovízió legnagyobb nyári slágerét, de ez sehol sincs a 2014-es görög dalhoz, vagy akár az idei, tipikusan nyári dalokhoz képest. Persze jól hangzik és jól is fog kinézni a színpadon, ha Gromee alább vesz a kriptagrimaszaiból, de semmi eget rengető.

27. Olaszország - Ermal Meta & Fabrizio Moro "Non mi avete fatto niente"

Egy tipikus idegbeteg olasz dal, de a világbékéről szól, szóval valamelyest tart egyfajta egyensúlyt. Biztosan lejjebb csúszik majd az after event listámon.

26. Ukrajna - Mélovin "Under The Ladder"

Megtört valami Ukrajnában, mert már második éve küldenek férfi előadót egyhuzamban. Mélovin angol kiejtése arra emlékeztet, amikor a Megasztárban a versenyzőknek kiejtés szerint írták le az angol dalszövegeket egy lapra, hogy nesztek, tanuljátok, aztán még a maguk túlgondolt, nagyon lazáskodó, de természetesen tök szar kiejtését is hozzátársították és úgy énekelték el. Na valami ilyesmi történhetett ezzel a dallal is, a refrént például egyáltalán nem értem, pedig Londonban lakom és felsőfokon kommunikálok angolul mindennap. A színpadkép egyébként sokat tol ezen az egyébként teljesen korrekt popdalon.

25. Fehéroroszország - Alekseev "Forever"

Csak azért kapta ezt a 25. helyet, mert oroszul biztosan szebben szól. A zenei alap legalábbis egy az egyben orosz pop, amit imádok.

24. Svájc - Zibbz "Stones"

Az ilyen imidzsű előadóktól kifordulok magamból. Vegyük fel a kalapot, mert az annyira indie, ha pedig csajon van, akkor még menőbb, hasonlítsunk a lehető legjobban egy modernkori John Lennonra, vegyük fel a madártollas medált és váljunk eggyé az anyatermészettel. Ilyesmi volt a 2015-ös osztrák együttes is, akik végül nulla ponttal zárták a versenyt, de a Zibbz dala nyilván sokkal jobb.

23. Lettország - Laura Rizotto "Funny Girl"

Egy csábítónak szánt dal, ami ugyan nem a szenvedélyével lett nálam 23., de mindenképpen jobb az eddigieknél.

22. Málta - Christabelle "Taboo"

Azért értékelnünk kell azt a hihetetlen nagy Eurovíziós igyekezetet, amit Málta tanúsít évről-évre. A végtermék persze ezúttal sem a legjobb, de egy megnyerő színpadkép sokat dobhat rajta. Maga a dal oké, máltai mércén mérve pedig teljesen korrekt.

A következő hetessel hamarosan jelentkezem.