Eurovíziós rajtsorrend: Izlandot meggyilkolták, Magyarország Máltát feledteti

Ez itt fent az idei Eurovízió két elődöntőjének rajtsorrendje, amit ma hoztak nyilvánosságra. A rajtsorrendet 2013 előtt véletlenszerű sorsolással döntötték el, de ma már a producerek állítják össze. Ennek dramaturgiai okai vannak, ugyanis a számhúzással sokszor előfordult, hogy több hasonló dal is egymás mellé került, így nem volt kiegyensúlyozott a mezőny, nem tudott minden ország érvényesülni. Az elődöntők mezőnyeinek szerkesztői összekovácsolásával viszont igyekeznek mindezt elkerülni.

Az első elődöntőben lassabb és tempósabb számok váltogatják egymást és persze vannak országok, amiket ez erősít. Litvánia után Izrael robbanni fog, Ciprus pedig szépen elfeledteti majd Írországot. Izland esélyei eddig sem voltak jók, de a második rajtszámmal végérvényesen is kiestek a versenyből, főleg úgy, hogy a szintén feledhető Azerbajdzsán és Albánia közé rakták őket. Fehéroroszország, Észtország és Bulgária szépen kiegészítik egymást, ahogyan Macedónia, Horvátország és Ausztria is.

A második elődöntőt Norvégia kezdi, ami már csak morálisan is egy teljesen korrekt húzás, hiszen egy korábbi nyertesről van szó. Utána Románia egy eléggé veszélyes pozícióba kerül, de talán ment rajta sokat az, hogy Szerbia és San Marino sem biztos továbbjutó, sőt. Az elődöntő második felével viszont elégedetlen vagyok. A Dalban az AWS utolsó fellépőként úgy megemelte a hangulatot a végére, hogy simán el tudtam volna őket képzelni az elődöntő záróprodukciójaként is. Annyi biztos, hogy Máltát erősen legyengítjük és Lettország sem fogja megköszönni, hogy közénk és Svédország közé került. Montenegró és Szlovénia túl unalmas ahhoz, hogy ennyire előkelő helyen szerepeljen, Ukrajna pedig valószínűleg a tervezett színpadi látványelemek miatt kapta az utolsó rajtszámot, mert maga a dal egyáltalán nem ad majd olyan zárást az elődöntőnek, mint Ciprus a sajátjának.

Az esélylatolgatás érdekes és izgalmas, de persze múltbeli tapasztalatainkon alapszik, ami nem zárja ki azt, hogy meglepetések érjenek. Az Eurovízió pedig a meglepetések versenye. Azt viszont mindenki borítékolhatja, hogy Magyarország továbbjut. Idén kemény metálosok vagyunk, minket nem ijeszt meg, csak felspanol a 13-as szám.