42 ország vesz részt a 2018-as Eurovízión, Macedónia visszalépett

Oké, a színpadi látvánnyal meg az énekesnő karizmájának teljes hiányával Macedónia gyorsan lehúzta a vécén a valaha volt legjobb dalukat, a "Dance Alone"-t, de nem azért lépnek vissza, mert kihullottak az elődöntőből. Az MRT macedón köztévé adósságot halmozott fel az EBU-nál, így a műsorszolgáltatók szövetsége nem engedi versenyezni őket az adósság rendezéséig. Az MRT közölte, hogy az adósság rendezése esélytelen, ennek értelmében Macedónia nem küld indulót Lisszabonba. 42 ország viszont igen.

2018orszagok.png

Liechtenstein és a Vatikán sohasem vett részt a versenyen, Bosznia-Hercegovina 2016-ban, Szlovákia és Törökország 2012-ben, Andorra 2009-ben, Monaco 2006-ban, Luxemburg 1993-ban, Marokkó pedig 1980-ban szerepelt utoljára, rajtuk kívül viszont minden európai országot látunk majd 2018-ban is.

A következő három hónapban persze még történhetnek furcsaságok: ki nem fizetett adósságokról hullhat le a lepel (lásd Románia 2016), más országok kitalálhatják, hogy ja, mégsem tudják fedezni a részvételüket (Bosznia-Hercegovina MINDIG) és egyes országok bábuként használhatnak előadókat a rendező ország megszégyenítésére (Oroszország 2017).

Portugália rendező országként, az Egyesült Királyság, Spanyolország, Németország, Olaszország és Franciaország pedig a verseny legnagyobb szponzoraiként automatikusan a döntőbe kerülnek, a többi országot pedig elődöntőkbe osztják majd 2018. január 29-én. A lisszaboni lesz Magyarország 16. részvétele, hajrá.