Montenegró kiesése várható volt, de mi a franc történt Lettországgal?

Ez lesz az első év, amikor az abszolút favoritom nem jutott döntőbe, de a mi egyetlen Slavkonk kiesésén nincs is sok okunk meglepődni. Nagyon jól érezte magát a színpadon, tényleg ő volt az este dívája, de sajnos nem fingta tele az arénát csillámporral. Amellett, hogy tudnia kellett volna énekelni, még extravagánsabban is előadhatta volna a dalt. Például ugyanolyan polgárpukkasztóan, mint amilyen maga a személyisége. A kék szoknya olyan volt, mintha a csípőjére tekertek volna egy méterre vágott textilt, s miután ledobta se tudott sokat mutatni. De nemcsak a fellépőruha volt kevés, hanem ő maga is: mellé kellett volna még csapni négy táncost, hogy lovagolhassanak egymáson. Komolyan. Túlfűtve maximálisan eladhatta volna az egészet. Így viszont még engem sem győzött meg. A másik favoritom Svala volt Izlandból, az ő kiesését is vártam. A "Paper" egyszerűen csak nem az a dal, amire tömegek szavaznának.

Az idei meglepetés-kieső egyértelműen Lettország volt, pedig a továbbjutásukra még pénzben is mertem volna fogadni. Mi lett velük?! A nézők képesek voltak kipartizni magukat Moldovára és a lettekre már nem szavaztak? De az még meglepőbb, hogy kb. mindenki a finn depresszív Norma John kiesése miatt agonizál egy olyan mezőnyben, aminek a fele jellegtelen balladákból áll, de a Triana Park ügyén senki sem lóg. Ennyire nem jött át?

Habár az alkoholista nénikének tűnő cseh Martina és a perverz nagybácsiként viselkedő szlovén Omar megérdemelten nem jutottak tovább, a verseny legnagyobb vesztese a sminkes volt. A grúz Tamara Gachechiladze és az albán Lindita arcát gyakorlatilag sikerült a felismerhetetlenségig sminkelni, pedig azt hittem, ilyesmire csak egy autóbaleset képes.

Látszik, hogy nem a svédek rendezik

Csak besegítenek, de a legjobb ötleteiket valószínűleg megtartják maguknak, hátha Robin hazaviszi nekik újra a versenyt (Nem fogja.)

Idióta megoldás volt Jamalát és az 1944-et behúzni a képernyő közepére, hogy megmutassák a telefonszámokat. Ezzel teljesen minimalizálták a dal jelentőségét, amivel Ukrajna tavaly eleve megnyerte a versenyt. Ezt simán meg lehetett volna oldani Verka Serduchka szegmensénél, mert az csak egy kisvideó volt, szignifikáns tartalommal úgysem bírt, csak belengették vele, hogy majd felbukkan a héten ő is.

cyp2.png

A dizájnban a kék szín dominál, de alig használnak árnyalatokat, így az elemek egybefolynak. A recapeknél nincs animációs átmenet, csak egyszerű vágás, a továbbjutók recapjeinél meg ugyanazt az átmenetet használják, amikkel én nyomultam a saját videóimban még kamaszként. A továbbjutók bejelentése grafikában látványtalan, gyakorlatilag basic Adobe Illustrator-tudást igényel.

cyp.png

A feliratok egy ilyen grandiózus show-hoz méltatlanok, gyakorlatilag paintben összedobhatók fél perc alatt.

A jó műsorvezető olyan, mint Mans és Petra. A rossz meg olyan, mint Timurék. Habár a három férfi-koncepció tetszik, mert akár még bróskodhatnának és ugrathatnák is egymást, de ha meg is teszik, akkor csak nagyon izzadtságszagúan. Timurék legfeljebb annyira természetesek, mint egy mesterséges méhben megtermékenyített kecske, az interakcióik és a poénjaik pedig erőltetettek és műviek (persze, meg vannak írva, de tudniuk kell természetesebben előadniuk őket). Oleksandr nem tudja eldönteni, hogy amerikai vagy brit akcentussal beszéljen és váltogatja a kettőt, de persze mindkettőt helytelenül ejti ki, ahogyan a másik kettő is, bármilyen akcentust is célozzanak. Timurt eleve azért nem tudják eladni "Eurovision nerd"-ként, mert nem érteni, amit beszél. Folyamatosan hallgatom a legkülönbözőbb, zöldfülűeknek kivehetetlen brit akcentusokat és azokat egyszerűbb megérteni, mint Timurt.

Kvalifikált Svédország, Ausztrália, Belgium, Azerbajdzsán, Portugália, Görögország, Lengyelország, Moldova, Ciprus és Örményország. Második elődöntő holnap 21:00-kor.