Az ukránok hajthatatlanok: Julia Szamojlova továbbra sem mehet Ukrajnába

Múlt héten Ingrid Deltenre, az EBU vezére levelét megírta, melyben kiállt Oroszország mellett és arra kérte az ukrán miniszterelnököt, hogy törölje el az idei orosz Eurovíziós képviselő, Julia Szamojlova kitiltását Ukrajnából. A levélben arra figyelmeztette Volodimir Hrojszman miniszterelnököt, hogy a kitiltással Ukrajna nemzetközi haragot szítana maga ellen és veszélyeztetné az Eurovízió politikamentességét. (Csókolom, amíg emberi lények vesznek részt a versenyen, a politikai befolyás is rendszeres lesz, ezek vagyunk mi.) De amellett, hogy az EBU-vezér minden sorában végtelen naivitásáról tesz bizonyságot, oda is szúr a miniszterelnöknek: leírja, hogy néhány ország fontolgatja a visszalépést a történtek miatt, illetve magát Ukrajnát is eltilthatják a versengéstől a jövőben.

Nem is kellett sokáig várni a reakcióra, tegnap Vjacseszlav Kirilenko miniszterelnök-helyettes az ukrán rádióban elmondta, hogy a kormány döntése végleges, Szamojlova továbbra is tiltólistán fog szerepelni. Azt viszont kiemelte, hogy továbbra is beutazhat olyan orosz előadó, aki nem lépett fel a Krímen az annektálás óta, így törvényt sem sérthetett. Mivel Deltenre megemlítette levelében, hogy nem volt még precedens Eurovíziós versenyző kitiltására, Kirilenko ezen a vonalon vitte tovább érvelését és elmondta, hogy arra sem lehetne precedens, hogy az ukrán jogot csak az Eurovízió kedvéért megkerüljék, ezzel sértve a nemzetközi jogot is.

Mostanra már mindenkinek világos lehet, hogy Oroszország ezt okosan kisakkozta, hiszen jól tudták ők, melyik énekesükkel tudnak odaszúrni Ukrajnának úgy, hogy felbolygassák a közvéleményt és indulatokat szítsanak az ukránok felé. Az EBU részéről pedig nagyon szakmaiatlan döntés volt rábízni a versenyt egy gazdaságilag teljesen instabil és háborúban lévő országra. Májusban legalább kétszer is meggondolja majd mindenki, hogy kit szavaz meg győztesnek. Potty.