Ukrajna vizsgálja minden Eurovíziós induló krími kötődését, Örményország és Bulgária felkészül

Amíg mi kiélveztük az idei első húsz fokot, addig Ukrajnában egészen bizarr, már-már orwelli fordulatot vett az Eurovíziós Dalverseny körüli készülődés. A Gazeta.ru szerint az orosz Julia Szamojlovához hasonlóan most Örményország indulójára, Artsvikra szállt rá az ukrán nemzetbiztonság és vizsgálják az énekesnő krími kötődéseit. Az ukrán belügyminiszer tanácsadója egy orosz rádióbeszélgetésben viszont elmondta, hogy nem lenne fair csak az oroszok ellen eljárást indítani úgy, hogy a többi 42 Eurovíziós fellépő előéletét nem csekkolták le, így ezt a következő egy hónapban megteszik, s ha Szamojlován kívül mást is össze lehet kötni a Krímmel, akkor további vizsgálatokat indítanak majd. (Tehát nemcsak Artsvik után kémkedhetnek, hanem a mi egy szem Jocink után is.)

Az ukrán nemzetbiztonságot valószínűleg az aggaszthatja, hogy Artsvik szerepelt a The Voice orosz verziójában, s már öt éve Moszkvában él, de Artsvik nővére szerint ez nem jelent semmit, húgának nincsenek ismerősei és rokonai sem a Krímen, így nem érti a bizalmatlankodást. A biztonsági szervek valószínűleg a 17 éves bolgár versenyzőre, Krisztian Kosztovra is kiemelt figyelmet fordítanak majd, mert az énekes Moszkvában született és szintén szerepelt a The Voice orosz verziójában. (Micsoda belterjes társaság.)

A legnagyobb célpont persze Julia Szamojlova, aki másfél évvel az orosz annektálás után utazott a félszigetre közvetlenül Oroszországból, amit a hatályos ukrán törvények szerint nem tehetett volna meg (a Krímre csak Ukrajnából vagy egy harmadik országból szabad elutazni), illetve az sem tiszta, hogy miként adózott a krími fellépésének díja után. Sőt, az ukrán rajongók már pedzegetik, hogy Szamojlova korábban teleböfögte a közösségi oldalakat A Krím az oroszoké-féle hazáját támogató bejegyzésekkel, bár ezt eddig nem tudták bizonyítani. Az orosz kormánypárti énekes és parókakirály Joszif Kobzon pedig felszólította a dumát, hogy álljanak el Oroszország szerepeltetésétől a versenyen, mert "a hazát nem alázhatják meg az oroszellenesek".

Habár még most sem hiszem, hogy Oroszországot tényleg ki fogják rakni a versenyről, mindenesetre a lehetősége már most erősen megosztja az embereket. Igen, az Eurovízió a sokszínűséget és az összefogást hivatott képviselni, ami azt jelenti, hogy biztosítja az emberi jogokat a versenyzők és a rajongók származását, bőrszínét, nemi és szexuális hovatartozását, meg úgy en bloc minden személyiségi jegyét figyelmen kívül hagyva, ami nyilván alap. Ennek értelmében - mint eddig minden orosz - a kerekesszékes, gerinc eredetű izomsorvadásban szenvedő Szamojlova is részt vehet rajta, pedig egy olyan országból érkezik, aminek politikai környezete európai szemmel enyhén szólva világszégyen. Csakhogy idén Ukrajnában tartják a versenyt, ami évek óta halálos áldozatokat követelő háborúban áll Szamojlova hazájával. Már korábban is írtam, de nem győzöm hangsúlyozni: az Eurovízió nem nagyobb a háborúnál! Értsétek meg, hogy nem az EBU és az ukrán köztévé áll szemben az oroszokkal, nem ők alkotják a törvényeket, egy egyhetes zenei vetélkedő pedig nem írja felül azokat. Szamojlova kizárása ellen senki sem tud majd semmit tenni. Ez van, ilyen a háború. Máskor majd tessenek kevésbé naivan és sokkal körültekintőbben győztes országot szavazni.