Az ukránok visszaléptethetik az orosz Eurovíziós indulót

Aki azt hitte, hogy az ukránok és az oroszok között simán mennek majd a dolgok a következő hónapokban, az végre fogja fel, hogy a mikulás sem létezik. Ahogyan a Deutsche Welle és a Telegraph is lehozta, Oroszország idei Eurovíziós képviselője, Julia Szamojlova valószínűleg törvényt sértett, amikor 2015-ben fellépett a már orosz fennhatóság alá tartozó Kercs városában a Krímen, így tegnap az ukrán nemzetbiztonság eljárást kezdeményezett ellene. Ha az eljárás sikeres lesz, Szamojlovát kitilthatják Ukrajnából és nem léphet fel májusban a kijevi Eurovízión.

Ukrajnában 2015. március elsején véget vetettek annak a sok évtizedes gyakorlatnak, hogy az oroszok nemzetközi útlevél nélkül, személyes irataikkal is beléphettek az országba, így azóta nekik is vizát kell igényelniük, mint mindenki másnak a világon. Később odáig fajult a helyzet a két ország között, hogy lezárták a légterüket egymás elől, nem indítottak közvetlen repülőjáratokat és az orosz állampolgároknak en bloc tilos volt Oroszországból közvetlenül a Krímre utazni. A vád szerint Szamojlova ezt megtette, sőt, azt sem tudni, hogy miként számolt el a fellépéséért járó díjjal az annektálással zavarossá vált adózási rendszerben. Ha nem tisztázzák a másfél évvel ezelőtti krími útjának körülményeit, Szamojlova felkerülhet arra a néhány fős feketelistára, amin Ukrajnából kitiltott orosz énekeseket tart számon az ukrán kormány.

Ha az ukrán nemzetbiztonság eltiltja Szamojlovát a kijevi szerepléstől, az oroszok valószínűleg bojkottálják majd a versenyt, a rajongók fele pedig egyként kiáltja ki Ukrajnát és a tiltást elnéző EBU-t főgonosznak és tettestársnak, mintha az EBU kontrollálhatna diplomáciai és geopolitikai háborús helyzeteket, s mintha egy szórakoztató műsor nagyobb lenne egy több éve tartó, halálos áldozatokat követelő konfliktusnál. Egyébként nem hiszem, hogy Szamojlova felkerül majd arra a feketelistára, de ha mégis, mi se nyomjuk full kreténben: Ukrajna és Oroszország között háború van, s ennek a háborúnak a szabályait nem mi, a fotelben ülő Eurovíziós rajongók diktáljuk. Mit érdekli a felháborodásunk az ukrán nemzetbiztonságot? Miért kéne, hogy érdekelje? Ebben a háborúban Julia Szamojlova kitiltása lenne az egyik legártatlanabb ellencsapás, amit egyik fél mérhet a másikra. Az Eurovízió pedig nem írja felül a törvényeket. 2016-ban, amikor megszavaztátok Jamalát győztesnek, az ukránok és az oroszok már két és fél éve háborúban álltak egymással, ezt mindenki tudta. Ne most kapkodjátok a fejeteket!