Infografika: Kik közül választhatjuk ki az Eurovíziós indulónkat a döntőben?

dalinf6.png

Kanizsa Ginát úgy futtatja a zsűri, mintha nem lenne holnap. Már a válogatóban is túlértékelték, az elődöntőben pedig egyenesen 40 ponttal (a legtöbb kiosztható ponttal) díjazta a zsűri, így átvette a vezetést a teljes mezőny felett. A nézőknek viszont nem tetszett, 5 pontot adtak rá. Kérdés, hogy a zsűrinél a nézői szimpátia bír-e bármilyen relevanciával, vagy az, hogy Gina konkrétan esélytelen a kijutásra, és mindezek ellenére beteszik-e a legjobb négybe, elvégre mégiscsak ő A Dal 2017 felfedezettje. Ha beteszik, akkor nem fog kijutni Kijevbe, de mindenképpen növelni fogja a másik három énekes győzelmi esélyeit, hiszen alig fog rá szavazni valaki, már ha az elődöntős 5 pontból indulunk ki (és miért ne indulnánk). 

Pápai Joci - Ginához hasonlóan - szintén 45 pontot kapott összesen, amiből 7-et a közönség adott. Ha csak ebből indulunk ki, akkor ő indul a legnagyobb esélyekkel a döntőn, a top négyes helyezése pedig mind a zsűri, mind a nézők véleménye alapján kétségbevonhatatlannak tűnik. Joci biztosan erős vetélytársa lesz a többieknek.

Tóth Gabiék 44 pontot kaptak összesen, ebből a nézőktől 7-et. Ők az abszolút közönségkedvencek itthon és külföldön is, illetve toronymagasan vezetnek minden létező szimpátiaszavazást. Nem tudni, hogy ez szerepet játszik-e majd a zsűri döntésében, de finoman szólva is nevetséges lenne, ha kihagynák őket a legjobb négyből.

Závodi + Berkes Olivér és a Leander Kills 43 pontjukkal a döntős középmezőnynek számítanak, a nézők előbbinek 5 pontot, utóbbinak 6 pontot adtak. A döntőben akár esélytelennek is tűnhetnének, de egyikőjük sem kapott különösebb kritikát a zsűritől, sőt, Leanderék megkapták a legjobb dalszövegnek járó díjat is, plusz csak egy ponttal vannak lemaradva Tóth Gabitól. Závodiék nem jutnak ki Kijevbe, a nézők ugyanolyan alacsony szinten kezelik őket, mint Ginát, viszont Leanderék rajongói még fordíthatnának a helyzeten és kihozhatnák őket győztesként egy top négyes helyezés esetén.

Meglepett, hogy pont az a Radics Gigi kapta a legkevesebb pontot a zsűritől, aki vezette a válogatókat. A zsűri hirtelen kitalálta, hogy mégsem akkora szám ez, amekkorára felpontozták korábban, de a nézők ugyanúgy 7 ponttal értékelték, mint eddig.

Mivel A Dal történelmében kétszer is előfordult már, hogy a zsűri olyan énekest tett a legjobb négybe, akit a nézők szavaztak a döntőbe, nem kell még leírni a Soulwave-et és a Kállay-Saunders Band-et sem. Na jó, a Soulwave talán mégis kiesik majd a rostán, de Andráséknak még sikerülhet egy top négyes helyezés, tekintve a Gigiével megegyező 42 pontjukat. Ha Andrásék bejutnak a végső négy közé, akkor egy Gabi-Joci-Gigi-KSB döntő esetén hihetetlenül szoros küzdelem várható (mindannyian 7 pontot kaptak a nézőktől).

És ha a zsűri nagy izgalmakat akar, akkor ezeket a hétpontos énekeseket szavazza majd tovább a legjobb négybe. Ha egyáltalán nem érdekli őket a nézők visszajelzése, akkor Joci mellett Ginát, Závodiékat és Leanderéket juttathatják tovább. Ha pedig "kiegyenlített" négyest akarnak összerakni, csak hogy a nézők mellett a saját akaratukat is érvényesítsék, akkor Joci, Gabi, Gina és Gigi vagy Závodiék szerepelhetnek majd a top négyben.

A Dal 2017 - Ki képviseljen minket Kijevben? - Döntő február 18-án élőben a Duna műsorán!