Infografika: Ki jut tovább A Dal 2017 döntőjébe? + tippelgetés

Két infografikán is ábrázolom a három válogató eredményeit, hogy kicsit jobban rálássunk a versenyzők továbbjutási esélyeire. Az első grafika a zsűri és a nézők pontjait mutatja meg összesen, amiből kiderül, hogy az élmezőnyt Radics Gigi nyitja és a Leander Kills, a Peet Project és a Roma Soul zárja holtversenyben. Itt a meccs nagyon szoros, a Kállay-Saunders Band és Kanizsa Gina csak egy ponttal vannak lemaradva Gigitől, őket pedig szintén egy pont lemaradással követi a hatalmas nemzetközi rajongói figyelmet élvező Pápai Joci és Tóth Gabi.

dalinf4.png

A következő infografikán viszont jól látszik, hogy a nézők mennyire másképp látják a produkciókat. Miközben a zsűri váratlanul lepontozta Szabó Ádámot, a nézőktől ő kapta a legtöbb pontot, ugyanis rajta kívül senki mást nem értékeltünk 8 ponttal. Ez eléggé egyértelműen Frenreiszék tudtára adta, hogy a munkájuk haszontalan (a szakmai zsűri létjogosultságát egyébként sokan megkérdőjelezik az Eurovízión is, mert folyamatos a korrupció és a nézők szórakozásának akadályozása). A Soulwave problémája is Ádáméhoz hasonló volt: a zsűri leszavazta őket, de a nézőktől 7 pontot kaptak, az adás végén pedig számíthattak is rájuk és továbbmentek az elődöntőbe. De néhány kiesőről is meg kell emlékeznünk, akik elnyerhetnék az idei Farkas-Jenser-díjat "A legalulértékeltebb produkció" kategóriában: Pál Benjámintól és Mujahid Zoltántól idő előtt kellett búcsút vennünk, mert a zsűri elbuktatta őket, míg mi 7-7 pontot osztottunk ki nekik. Ez ugyanannyi volt, amennyit Gigi vagy Gabi kapott tőlünk.

dalinf5.png

Sokan viszont inkább a zsűrinek tetszettek, mint a közönségnek. A két házicukira, Kanizsa Ginára és Závodiékra például egyértelműen nemet mondtunk azzal az 5 ponttal, tehát a zsűri hiába küldené őket tovább a döntőbe és tenné be őket a végső négyesbe, teljesen esélytelenek lennének. A Leander Kills, a Peet Project és a Roma Soul is inkább Carameléknek tetszett, mi egy közepes hatost dobtunk rájuk. Noha Gigi 7 pontot kapott, ami jó, de mégsem tükrözi egészen a zsűri értékelését. Tóth Gabiék és Kállay-ék 7 pontja viszont teljesen korrekt eredmény, igaz, az elődöntőben rá kell húzniuk egy nyolcasra, hogy biztosan továbbjussanak a döntőbe, mert valamiért úgy érzem, hogy a zsűri szemét kicsit szúrják.

Pusztán a statisztikai adatokból kiindulva a tippem a következő:

Első elődöntő továbbjutói: Kanizsa Gina, Pápai Joci, Radics Gigi + Soulwave a nézői szavazatokkal (de a Spoon 21 megszorongatja majd őket, talán több voksot is kapnak)

Második elődöntő továbbjutói: Tóth Gabi, Závodi és Berkes Olivér, Kállay-Saunders Band + Szabó Ádám a nézői szavazatokkal