Lehet, hogy mégis magának köszönheti a Jetlag a kizárást

Tisztulni látszik a kép a Jetlag kizárását illetően. Tegnap bombaként robbant a hír, hogy az MTVA kizárta őket a versenyből, annak ellenére, hogy az idei évad egyik legerősebb dalát szállították (na nem mintha ez a szabályzatot érdekelné). A közmédia közleménye szerint "többszöri próbálkozás ellenére sem sikerült megoldást találni az együttműködésre", ami ugye a kizárásukhoz vezetett. Mivel konkrét indoklást nem tartalmazott a közlemény, érthető módon mindannyian felkaptuk a vizet és hemzsegtek a fórumok az összeesküvés-elméletektől, mindenki az MTVA-t hibáztatta. Most pedig úgy tűnik, hogy talán pont a Jetlag tehet az egészről. Valószínűleg a rajongói felháborodás hatására ma az MTVA kibővítette tegnapi közleményét és hozzátette, hogy "a Jetlag nem tudja vállalni a műsorral járó szigorú időbeli és megjelenési kötelezettségeit".

A Jetlag január 21-én koncertet ad az Akváriumban, ami egybeesik A Dal második élő válogatójával. A stáb valószínűleg erre a napra osztotta be őket, s miután a Jetlag jelezte, hogy nekik aznap más elfoglaltságuk van, tegyék át őket másik adásba, a stáb elállt a szerepeltetésüktől. De miért is tett volna másképp? Nem lehet az előadók kénye-kedve szerint pakolgatni őket és ezzel káoszt teremteni a szerkesztői munkában. Egyik előadó sem fontosabb a másiknál. Mindenkinek vannak koncertjei, megjelenései, elfoglaltságai, de ha vállalják A Dalban való részvételt, akkor vállalniuk kell az azzal járó, a szerződésben világosan megfogalmazott kötelességeket is: megjelennek a próbákon és megbeszéléseken, elbohóckodnak az MTVA műsoraiban és ami a legfontosabb, részt vesznek az élő show-kban. Aki már a nemzeti válogatóval járó feladatokat sem tudja teljesíteni, attól felelőtlenség lenne elvárni, hogy márciustól májusig az Eurovíziós felkészülésnek és szereplésnek szentelje az életét. Az előadó (és a menedzsment) prioritásairól szól az egész. Mit tudom én, hogy miből áll a zenész szakma, s hogy mennyire lehet fontos ez a koncert a Jetlagnek. Valószínűleg nagyon, s szívük joga megtartani. Csak akkor mégis mit hittek A Dalról?

A Jetlaget az X-Faktorban megismert Chase helyettesíti "Dust In The Wind" című dalával.

UPDATE: elkerülte a figyelmemet (dolgoztam, bocs), de a Jetlag már korábban reagált Facebookon és tényleg a koncertjük miatt adják fel A Dalt.