Vagy rosszat, vagy szinte semmit sem tudok hozzáfűzni A Dal 2017 újabb tucatnyi dalához

Disclamier: Nem érdekel, hogy a köztévé miként kommunikálta le A Dal-t, amíg ez a hazai Eurovíziós előválogatónk, addig Eurovíziós kontextusban értelmezem és ítélem meg a produkciókat. Moving on.

Sapszon Orsi "Hunyd le a szemed"

Orsi mielőtt jelentkezhetett volna az 1963-as Eurovízióra, véletlenül belelépett az utcán egy pocsolyának tűnő féregjáratba, ami egészen 2016-ig repítette, s most ugyanazzal a dallal próbál szerencsét újra. A "Hunyd le a szemed" egy szimfonikus pisiszünet, egy ódivatú rétegzene, egy szórakoztató showműsorból minden áron száműzendő lejárt lemez. A Dal zenei felhozatalát az idejétmúlt zene nem teszi sokszínűvé, ennek a számnak a létjogosultságát a versenyen még a 80 éves nagyanyám is megkérdőjelezné.

Mrs. Columbo "Frozen King"

Nagyon kellemes meglepetés a Mrs. Columbo versenydala, valószínűleg jót tettek a zenekarnak a tagcserék. A "Frozen King" nem negyvenéves anyukák zenei cukiskodása, amilyen a 2013-as "Játszd újra" volt, hanem egy jól felépített, zenei megoldásaiban is érdekes dal.

Pál Benjámin "Father's Eyes"

Közönség-favorizálás terén kezdi lenyomni a Soulwave-t, úgy tűnik, a rajongók most nagyon ráálltak az efféle hangzásra. Benjámin számomra abszolút ismeretlenként indul, sohasem hallottam és láttam előadni, de ha erős karizma és könnyed magabiztosság jellemzi, akkor szépen el fogja adni ezt a fülbemászó dalt. Viszont félő, hogy ami már a stúdióverzión is fülsértő, az élőben egyenesen katasztrofális lesz: az angol kiejtés. Mindig cringe, amikor valaki pusztán fonetika alapján tanul meg egy idegen nyelvű dalt, az meg még rosszabb, amikor még az sem megy.

Pápai Joci "Origo"

Engem mai hangzású népi zenei motívumokkal kilóra meg lehet venni, így az "Origo" is tetszik. Őszinte és lehengerlő, ezt viszont inkább a zenének és Joci lélekjelenlétének köszönheti, mintsem a dalszövegnek. Persze, a dalszöveg a legkisebb faktor, ami alapján egy magyar nyelvű dalt megítélhet a nemzetközi közönség, hiszen úgysem érti, de nekem a nagy része ötlettelen és a vallási töltete miatt primitív.

Závodi + Berkes Olivér "#háttérzaj"

Vannak benne érdekes zenei megoldások, de egyszerűen nem tudok elvonatkoztatni attól, hogy Berkes a férfi Mariah Carey-nek képzeli magát és pitch-nek csúfolt hereszaggatással próbál bevágódni. Szörnyű.

Leander Kills "Élet"

Ovidiu Antonéra emlékeztető rockballada. Nem emlékezetes, különösebb karaktere sincs, annál többet nem tudok hozzáfűzni, minthogy kitárom kezeimet az ég felé és megkérdem: Miért?!

Calidora "Glory"

Miért?!

Benji "Karcok"

Kötéltánc 2.0

AnnaElza & Kása Juli "Jártam"

Van olyan érdekes, hogy itthon hallgatgassam, lefekvéshez jó hangulatkeltő. 

 

Mujahid Zoltán "On My Own"

Kirakatballada. 

Peet Project "Kill Your Monster"

Totális jellegtelenség.