Amikor Irán terrortámadást tervezett az Eurovízió ellen

2011-ben Ell és Nikki "Running Scared" című dalukkal megnyerték Azerbajdzsánnak az Eurovíziót, így 2012-ben Bakuban tartották a versenyt. A muszlim régió viszont nem fogadta jól a dolgot, Irán diplomáciai hadakozásba kezdett az azeriekkel, sőt, terrortámadásokkal is készült.

16eurovision-jumbo2.jpg

Azt már eddig is tudtuk, hogy a vallási fanatikusok - legyen szó keresztényről, zsidóról vagy muszlimról - legalább annyira félnek a melegektől, mintha ők valamiféle sötét sátáni fortéllyal világra rottyantott démoni entitások lennének, ennek ellenére még mindig meg tudok lepődni azon, hogy milyen messze el tudnak menni gyűlöletük legitimálásának érdekében. Amikor az Eurovízió Azerbajdzsánba tartott, a szintén iszlám vallású Irán szónokai és jogászai egyként keltek fel ellene és felszólították szomszédukat, hogy fújják le a versenyt, mert az egy melegparádé és nyugati liberális lidércként köpi szembe az iszlám tanításait. A legerősebb kijelentéseket egy Mohammad Shabestari nevű vallási vezető tette, aki amellett, hogy fél-Azerbajdzsánt lebuzizta, anti-iszlamista magatartással vádolta az azeri kormányt. Ekkor Bakuban Irán-ellenes tüntetések kezdődtek, melyek hatására az irániak is mozgolódni kezdtek: fizetett embereikkel kezdték terjeszteni a propagandát, szórólapokkal és melegfelvonulásokat tartalmazó CD-kkel próbálták meggyőzni az azeri lakosságot, hogy ne támogassák a versenyt, aminek egyébként a honlapját is meghekkelték. A civakodás odáig fajult, hogy a két ország még egymás nagyköveteit is visszahívta.

A dalverseny végeztével az azeri nemzetbiztonság közölte, hogy számos tervezett terrortámadást sikerült elhárítaniuk, melyek célpontjai a bakui Mariott és Hilton hotelek, valamint a Kristálypalota, az Eurovízió helyszíne lettek volna. 40 gyanúsítottat helyeztek őrizet alá, akik közül 2013-ban kettőt ítéltek 11 és 12 éves börtönbüntetésre terrorcselekmény előkészítése miatt.