A Dal a legsikeresebb Eurovíziós nemzeti válogató

A Dal az egyetlen olyan több éve működő, formátumát alig vagy egyáltalán nem változtató Eurovíziós nemzeti válogató, amelynek győztesei eddig mindig továbbjutottak az Eurovízió döntőjébe. 2012-ben a Compact Disco, 2013-ban ByeAlex, 2014-ben Kállay-Saunders András, 2015-ben Boggie, 2016-ban pedig Freddie nyerte a műsort, s mind az ötnek sikerült kvalifikálnia a döntőbe. Ez egy olyan sikersorozat, amit még a legnépszerűbb Eurovíziós válogató, a svéd Melodifestivalen győztesei sem tudnak felmutatni: habár 12 év alatt két Eurovíziós győztes és öt top 10-es induló is kikerült közülük, 2010-ben az akkori MF-nyertes Anna Bergendahl épphogy lemaradt a dalverseny döntőjéről, az elődöntőben 11. helyen végzett.

Habár az utóbbi időben A Dalhoz hasonló sikereket ért el Izrael, Lettország és Lengyelország is, ők még csak egy-két éve használják a közönségszavazásos formátumuk legújabb verzióját. A lengyeleknél csak tavaly debütált a Krajowe Eliminacje, amin Michal Szpak győzedelmeskedett és 8. lett a tavalyi Eurovízión. A lettek 2015 óta választják ki indulójukat a Supernova-ban, akik eddig szintén döntősök voltak. Izraelben a HaKokhav HaBa, vagyis az itthon is bemutatott Rising Star győztese mehet Eurovíziózni, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy a versenydalukat csak később mutatják be. Az osztrák Wer singt für Österreich? 2015 óta megy, s mindkét évad győztese döntős volt az Eurovízión, bár 2015-ben Bécsben tartották a dalversenyt, így házigazdákként automatikusan a döntőbe jutottak.

A litvánok az Eurovizijos dainų konkurso nacionalinė atranka-n négy éve választják ki indulójukat, akik egy kivételével eddig mindig döntősök voltak. Izlandon 23 éve használják a Söngvakeppnin formátumát, amiből 2006 óta (az elődöntőket 2004-ben vezették be az Eurovízión) heten jutottak a döntőbe (Yohanna pedig második lett 2009-ben). A 43 alkalommal megtartott dán Melodi Grand Prix 2004 óta kilencszer szolgáltatott döntős produkciót az Eurovízión (ebből egyszer automatikusan, mert 2014-ben Koppenhágában tartották a versenyt). Hasonló helyzetben van a norvég Melodi Grand Prix, amit 54 alkalommal rendeztek meg, így ez a leghosszabb hazai Eurovíziós válogató. Győztesei 2004 óta tízszer jutottak tovább a döntőbe (ebből egyszer automatikusan, mert 2010-ben Oslóban tartották a dalversenyt), ami szintén elég szép eredmény ahhoz képest, hogy már az ősidők óta ezt a formátumot használják az indulók kiválasztására.

Mérsékelt sikerrel fut az Eesti Laul, amin az észtek 2009 óta választják ki Eurovíziós indulójukat. Háromszor kerültek a top 10-be (az Urban Symphony 2009-ben 6., Ott Lepland 2012-ben szintén 6., Elina Born és Stig Rasta 2015-ben pedig 7. lett), nyolcból ötször döntőztek. Az albán Festivali i Kenges nyertesei 13-ból 7-szer jutottak döntőbe, a máltai válogató győztesei 13-ból 8-szor, a belga Eurosong nyertesei pedig 4-ből 2-szer.

A Dallal egyidős a szintén öt éve működő Uuden Musiikin Kilpaiu, ami Finnország nemzeti válogatója, viszont lényegesen szerencsétlenebb a miénknél: nyertesei csak kétszer jutottak a döntőbe, 2015-ben a Down-kóros metálbandával pedig utolsók lettek az elődöntőben. A svájci Die Grosse Entscheidungsshow 2011 óta működik, de nyerteseik hatból csak két alkalommal tudtak kvalifikálni a döntőbe: Anna Rossinelli 2011-ben 25., vagyis utolsó lett, Sebalter viszont 13. helyezésével rég nem látott svácji sikert ért el. Habár a moldávok már korábban is tartottak nemzeti döntőket, az O melodie pentru Europa című válogatójuk csak 2010-ben indult, melynek győztese 6-ból 3-szor jutott tovább az Eurovízió döntőjébe.

Az ukrán Eurovíziós válogatóműsorok formátuma évről évre változik, így nem tudunk úgy beszélni róla, mint Az Ukrán Eurovíziós Nemzeti Válogatóról, akármennyire is döntőzött eddig minden nyertese a versenyen. 12 éve választják ki a nézők segítségével az indulóikat, de csak kilencszer választották ki a konkrét produkciót, azaz az énekest a dalával együtt, ahogyan mi. Előfordult, hogy egyik évben 3, a másikban már 23 előadó versenyezhetett; volt, hogy egyetlen nemzeti döntőt tartottak, s volt, amikor többet; sőt, 2010-ben egyetlen előadó, Vaszil Lazarovics versenyzett több dalával, s miután megnyerte, a köztévé új nemzeti döntőt szervezett a nagy nézői elégedetlenség miatt.

A legsikertelenebb nemzeti válogató egyértelműen a szlovénoké. Az EMA húsz éve van képernyőn, viszont nyerteseinek 2004, vagyis az Eurovíziós elődöntők bevezetése óta mindössze háromszor sikerült döntőzniük, a legjobb eredményt pedig 13. helyezésével Maja Keuc érte el 2011-ben. Ennek ellenére hajthatatlanok és eszük ágában sincs változtatni a rendszeren.

Ahelyett, hogy az köztévé úgy kommunikálja A Dalt, mint egy dalversenyt, melynek győztese bónuszként képviselheti az országot az Eurovízión, akár meg is lovagolhatná, hogy döntőzés szempontjából Európa legsikeresebb Eurovíziós nemzeti válogatója a miénk.

A Dal 2017 - Ki képviseli Magyarországot Kijevben? - Január 14-től minden szombaton a Duna műsorán!