Amikor kizárták a gerinces grúzokat az Eurovíziós Dalversenyről

2009-ben Grúziát a Stephane & 3G nevű együttes képviselte volna az Eurovíziós Dalfesztiválon Oroszországban, de az EBU - a grúzok szerint orosz nyomásra - válaszút elé állította őket: vagy változtatnak a produkciójukon vagy ki se repüljenek Moszkvába.

m1.png

A politika sohasem állt távol az Eurovíziótól. Előfordult, hogy egy rendező ország hírhedt kormánya miatt többen is lemondták a részvételt, a szomszédos országok egymásra szavazgatása pedig már évtizedek óta problémát jelent. 2009 sem volt mentes a politikai botrányoktól, de persze hogy is lehetett volna, amikor Moszkvában tartották a versenyt. Az Eurovízió ekkor merészkedett először Oroszországba, ami az emberi jogok és a szólás-szabadság felaprítása mellett épphogy befejezte a háborút Grúziával.

Habár Grúzia 1991-ben kikiáltotta a függetlenségét a Szovjetuniótól, egyes térségeit orosz és az orosz kormány által pénzelt szeparatisták a mai napig sajátjuknak tekintik. 2003-ban egy nyugatbarát kormány került hatalomra, amitől a 2000-ben megválasztott Vlagyimir Putyinnak álmatlan éjszakái támadtak, így a két ország kapcsolata egyre csak romlani kezdett. 2008. augusztusában az orosz szeparatisták és a grúz hadsereg egymásnak feszült Abhkáziában és Dél-Oszétiában, hogy Grúzia maradjon Oroszország pufferzónája a Kelet és a Nyugat között. A 21. század első európai háborújaként emlegetett konfliktusban sokan meghaltak, de napokkal később nemzetközi segítséggel sikerült véget vetni az offenzívának.

A grúzok viszont nem felejtettek és egy oroszellenes dalt akartak kiküldeni az Eurovízióra. A 2009. februárjában tartott nemzeti döntőt a Stephane & 3G nyerte meg "We Don't Wanna Put In" című diszkóslágerükkel, ami már a címében sem igyekezett titkolni, hogy egy hatalmas beintés Putyinnak, s a dal egészében az oroszokra nézve negatív töltetű, akik még kisebb demonstrációt is tartottak az együttes fellépése ellen. Ugyanakkor az Eurovízió szabályzata kimondja, hogy nem lehet politikai tartalmú egyetlen dalszöveg sem, így az EBU megkérte a grúzokat, hogy ha nem akarják lecserélni az indulót, legalább a szövegen módosítsanak, máskülönben ki lesznek rúgva. Grúzia 2008-as versenyzője, Diana Gurtskaya és David Gamkrelidze jobboldali politikus sürgették a dalszöveg átírását, a grúz köztévé viszont hallani sem akart róla. Március 11-én Grúzia visszalépett az Eurovíziós részvételtől.