Teljes üzemmódra kapcsolt az ukrán lobbi a török részvételért

A QHA krími hírügynökség szerint három ukrajnai szervezet (a Krími Tatár Szervezeti Platform, a Krími Török Kultúra és a Szolidaritás Egyesület) gőzerővel dolgozik azon, hogy rávegye a török köztévét az Eurovíziós részvételre, amihez állami segítséget - elvileg - nem kap. A lobbi apropója persze a krími tatárok és a törökök közötti kulturális és történelmi kapcsolat, amit Jamala énekelt meg "1944" című nyertes dalában. Jamala győzelme hatalmas médiaszenzáció lett Törökországban és egyből a török-tatár testvériség pophimnusza lett.

Törökország 2012-ben vett részt utoljára a dalversenyen. Igaz, már akkor se léptek volna színpadra, de mivel az örök testvérnemzetben, Azerbajdzsánban tartották az Eurovíziót, nem tudtak nemet mondani. 2013-ban a TRT török köztévé hivatalos közleményében azzal indokolta a visszalépést, hogy sportszerűtlennek tartja Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Németország és az Egyesült Királyság automatikus döntőbe jutását. Ezzel szemben a napnál is világosabb, hogy azért maradnak távol a versenytől, mert 2011-ben a verseny történetében először estek ki az elődöntőben, a fájó sebezhetetlenség mellett pedig a török kormány nyugatellenessége is nagyban hozzájárult a döntésükhöz.

Nem valószínű, hogy Törökország a jelenlegi politikai berendezkedése alatt visszatér az összeurópai dalversenyre, de okozhatnak még meglepetést.