Ugyanúgy bajban lennénk, mint az ukrán szomszédok, ha megnyernénk az Eurovíziót?

eurobudapest.png

Ukrajna példája tökéletesen megmutatja, milyen rizikós úgy versenyezni, hogy közben nem tudunk rámutatni egy olyan épületre, amiben egy lehetséges győzelem esetén meg tudnánk tartani az Eurovíziót. A korszerű és fedett aréna versenykövetelmény. Az időjárás viszontagságai és a technikai berendezések miatt szükség van mennyezetre, a látóteret nem ronthatják oszlopok, a nézőteret illetően pedig elvárás, hogy minimum 10 ezer embert el lehessen helyezni rajta. Ezeknek a követelményeknek egyelőre egyik kijelölt ukrán helyszín sem felel meg, de vajon mi rá tudnánk-e mutatni legalább egyetlen helyszínre, ami megfelel a követelményeknek. Hol lehetne megtartani 2018-ban az Eurovíziós Dalversenyt, ha Magyarország jövőre megnyerné?

Budapesten kívül nyilván nem lenne esélye más városnak elnyerni a rendezés jogát, hiszen a történelem első magyar Eurovízióját mindenképpen a főváros akarná megtartani, joggal. Más város nagy befogadóképességű épület híján alig jöhetne szóba egy következő alkalommal, kivéve Debrecent, ahol nem mennének simán a dolgok. A Debreceni Főnix Csarnok ugyan fedett, de 8500-as befogadóképességével alulmarad az elvárt 10 ezres minimummal szemben.

A felújított Nagyerdei Stadionban viszont el lehetne helyezni akár 20 ezer nézőt is, tehát egy, a bakuihoz hasonló grandiózus eseményt lehetne szervezni itt, de be kellene fedni ideiglenesen, ami sok melóval és költséggel járna. Debrecen infrastruktúrájával, tömegközlekedésével és szálláslehetőségeivel egyébként nem lenne gond, mindössze a nemzetközi légi-összeköttetésbe köthetne bele az EBU, ha nagyon akarna. 

A budapesti Groupama Aréna tökéletes helyszíne lenne a versenynek, de a Nagyerdei Stadionhoz hasonlóan ez sem fedett. Itt az Eurovízió egy modern, minimum 22 ezer főt befogadó esemény lenne, de a belvárosból csak metróval lehet közvetlenül elérni, így ingyenes Eurovíziós buszjáratokat kellene indítani hozzá.

Több mint valószínű, hogy az első magyar Eurovíziós Dalversenyt a Papp László Budapest Sportarénában rendeznénk meg. Ez Budapest és az ország legnagyobb fedett arénája 12 500 férőhellyel, amivel meghaladná a 2014-es dán verseny helyszínéül szolgáló B&W Hallerne 10 ezres befogadóképességét. Tartottak itt már motocross-bemutatótól kezdve Marilyn Manson-koncerten át mindent, sőt, az első nagy televíziós esemény a Caramel győzelmével záruló 2005-ös Megasztár-finálé volt. Habár Budapest belvárosából közvetlenül csak metróval és autóval lehet eljutni hozzá, Eurovíziós buszjáratokkal bővíteni lehetne az összeköttetést. Az aréna jól felszerelt és modern, teljesen készen állna 2018-ban egy magyar Eurovízióra.

(A címben feltett kérdésre tehát a válasz, hogy valószínűleg nem lennénk ugyanolyan bajban, mint az ukránok.)