Lvivben tarthatják a következő Eurovíziót

Az utóbbi napokban kiderült, hogy egyáltalán nem biztos a kijevi rendezés, ugyanis előretörtek azok a kormányzati és rajongói vélemények, melyek Lviv városát részesítik előnyben.

A TSN.Tyizsnyija Facebook-oldalán szavazni lehetett arra a városra, ahol a rajongók szívesen látnák az Eurovíziót, s a meggyőző többség szerint a 730 ezres lakosságú nyugat-ukrajnai városban kellene tartani a jövő évi versenyt. 30 ezer voks alapján 44% menne Lvivbe, s csak 21% szeretné másodjára is Kijevben látni a versenyt. Odessza 8%-ot, Dnyipropetrovszk 5%-ot és Herszon 2%-ot ért el, illetve olyan opciót is választhattak a szavazók, mely szerint egyik városban se legyen a verseny, erre a szavazatok 20%-a ment.

Habár Vitalij Klicsko kijevi polgármester már elkezdett készülni a versenyre, s ígérete szerint rohamtempóban fejleszti majd a város infrastruktúráját a nyugati elvárásoknak megfelelően, az ukrán kormány más álláspontot képvisel: nem Kijevet tartja a legjobb ötletnek, ezért megnyitotta a nyugati országokban ilyenkor szokásos pályázati lehetőséget, aminek köszönhetően más városok is igényelhetik a rendezés jogát. Ezt eddig Dnyipropetrovszk, Herszon, Kijev, Lviv, Odessza és Cserkaszi tette meg, de egyelőre csak a kijevi helyszínek felelnek meg a rendezés feltételeinek, hiszen a többi város stadionjai nem fedettek, Cserkaszi pedig egy mindössze 1500 fős kosárlabda-stadiont tud felmutatni.

Magyar szempontból végül is tök mindegy, hol tartják majd, hiszen Lviv csak 200 km-re fekszik Záhonytól, tehát autóval legalább olyan könnyen elérhető, mintha Budapestről Debrecenbe utaznánk, s vonat is megy arra, Kijev pedig WizzAirrel csak másfél óra út Budapestről.