Kazahsztán még 2020 előtt debütálhat az Eurovíziós Dalfesztiválon

19.png

Minden jel arra mutat, hogy ha a kazahokon múlik, a közeljövőben látni fogjuk őket az Eurovíziós Dalfesztiválon. 2008 óta próbálnak tagságot szerezni az EBU-nál (European Broadcasting Union, azaz Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége), mellyel kazah médium ezidáig semmilyen kapcsolatban nem állt. Ez idén változott, ugyanis a kazahsztáni Khabar TV január 1-től az EBU hivatalos partnere lett, így ugyanazt a titulust kapta meg, mint az ausztrál SBS tévécsatorna.

Kazahsztán részvételét látszólag még mindig akadályozza két szabály:

  • Csak EBU-tagsággal lehet részt venni az Eurovízión. Az SBS az EBU partnere, nem pedig teljes jogú tagja, így a verseny előírásai nem tették volna lehetővé az Eurovíziós debütálásukat, hacsak az EBU kivételt nem tesz velük és meg nem hívja őket. Kazahsztánon és Ausztrálián kívül további 19 ország csatornái állnak hasonló partnerségi kapcsolatban az EBU-val, mint például India, Kanada vagy a Dél-Afrikai Köztársaság. Nyilván hülyeség lenne mindnek felajánlani egy Eurovíziós szereplést, viszont Kazahsztán éppen azért tűnik ki közülük, amiért Ausztrália is: imádják és évről-évre közvetítik az Eurovíziót. Tavaly az EBU ezzel indokolta az ausztrálok felvételét, így ez biztosan nem jelentene akadályt Kazahsztán előtt sem.
  • A részvételi szabályok közé tartozik az európai műsorszórási zónában való területi elhelyezkedés is, ami lehetővé teszi, hogy Izlandtól Marokkóig és Portugáliától Azerbajdzsánig versenyezzenek a kulturálisan és társadalmilag legkülönfélébb országok. 2015-től ez az előírás is felhígult szintén Ausztráliának köszönhetően, ugyanis a zóna Európán kívül csak a Közel-Kelet nyugati és Afrika északi részeire terjed ki, Ausztráliáig és Kazahsztánig pedig nem.

A kazahok már a tavalyi Eurovízióra is küldtek delegációt és az egyik legolvasottabb Eurovíziós híroldal is náluk működik, tehát az előnyeik csak tovább tornyosulnak.

Amiért mégsem tűnhetnek ideális jelöltnek, az a kazah kormány az Eurovízió alapelveivel teljesen szembemenő politikája, amit nagyjából úgy kell elképzelni, mint Azerbajdzsánét: adott egy rohadtul totalitárius rendszer, aminek élén egy saját személyi kultuszát építgető majom áll és hatalmas infrastrukturális beruházásokkal, illetve izzadtságszagú kormánykommunikációval igyekszik leplezni a korrupciót és az emberi jogok hiányát. Ez számos már EBU-tagsággal, így Eurovíziós részvételi joggal rendelkező országban is problémát jelent, tehát annyira mégsem szúrhatja az EBU szemét. Az mindenesetre biztos, hogy ha új ország csatlakozik majd, az Kazahsztán lesz, s jelen állás szerint nem kell rájuk sok évet várnunk.