Ki lesz a Legjobb Négy A Dal döntőjében?

A Kállay-Saunders Band, Freddie, a Mushu, Vásáry André, Petruska, a Parno Graszt, Oláh Gergő, Berkes Olivér és Tóth Andi lettek a 2016-os mezőny döntősei, abszolút megérdemelten. Közülük utazik ki valaki májusban az Eurovíziós Dalfesztiválra, a győztesről a szombati döntőben szavazunk majd. A vonalak viszont csak négy előadónak nyílnak meg, akiket a zsűri bocsájt közönségszavazásra. Kiket rak majd Pierrot, Both Miklós, Zséda és Frenreisz Károly a Legjobb Négybe? Esélyt latolgatok.

13.png

Mivel Petruska és Freddie biztosan top 4-es lesz, a szerepükön nincs mit elemezni. Mindketten saját középdöntőik legmagasabb pontszámát érték el, amiben sokat segített a sok 9, illetve Freddie esetében a sok 10 pont. Kétségkívül ők a zsűri favoritjai, bérelt helyük van a szuperfináléban.

18.png

A többieknek még harcolniuk kell a top 4-es helyért. Vásáry André Pierrot személyes kedvence és a többi zsűritag sem pontozta le eddig. Szerintük a "Why" testesíti meg mindazt, ami tipikus Eurovízió, szerintem meg ez az a műfaj, amit rohadtul nem szeretne többé hallani senki az Eurovízión. Ettől függetlenül André nagyon esélyes egy top 4-es helyezésre, de kijutni biztosan nem fog.

15.png

Biztos vagyok benne, hogy már mindannyian eljátszottunk a Parno Graszt kijutásának gondolatával mi lenne, ha alapon. A Parno Graszt Both Miklós személyes kedvence, aki egyetlen 10 pontot adott a versenyen, azt is nekik. Cigányzene biztosan lesz a Legjobb Négyben, de vajon a Parno Graszt által képviselt autentikusabb változatát részesíti-e majd előnyben a zsűri, vagy a populárisabb, sokak szerint keleties hangzású "Győz a jó"-t Oláh Gergő előadásában?

16.png

Berkes Olivér és Tóth Andi duettjét a zsűri nagyon lehúzta (jogosan) és nemcsak a középdöntőből jutottak tovább nézői szavazatokkal, hanem már az elődöntőből is. A zsűri biztosan nem fogja berakni őket a top 4-be. A Mushu az elődöntőből zsűripontokkal, de a középdöntőből már a nézők szavazataival jutott tovább, így mondhatjuk, hogy akármennyit is javítottak az előadásukon, a zsűri levette róluk a kezüket. Valószínűleg ők is kimaradnak a top 4-ből, így 2014 után az idei mezőny lehet az első, ahol nem szerepel nézői továbbjutó a legjobb négy között.

17.png

A legnagyobb veszélyben mégis a Kállay-Saunders Band van, ugyanis Freddie esélyeinek növelése érdekében távol tarthatják őket a közönségszavazástól. Freddie mellett András bandája az egyetlen, aki 8 pontot kapott a nézőktől az elődöntőben. Habár Freddie a középdöntőben 9-re tudta növelni a nézői pontszámát, a Kállay-Saunders Band még mindig tartani tudta 8 pontját, tehát maradtak az élbolyban, ami megfélemlítheti a zsűrit: ha Freddie-t akarják kiküldeni Stockholmba, akkor nem fogják Kállay-ékat betenni a Legjobb Négybe, mert csak ők tudják megszorongatni a zsűrifavoritot.

Egyelőre úgy tűnik, hogy az új zsűri nagyon bele akar szólni a dologba és inkább választja a másikkal kibaszós taktikát, mintsem a fair play-t. A régi zsűri biztosan lejátszatná ezt a meccset velük.

A legigazságosabb, a nézői szavazatokat is figyelembe vevő Legjobb Négy ez lenne:

  • Freddie
  • Kállay-Saunders Band
  • Petruska
  • Oláh Gergő

A zsűri Legjobb Négye valószínűleg ez lesz:

  • Freddie
  • Petruska
  • Vásáry André
  • Parno Graszt

A Dal 2016 - Döntő - Szombaton 19:40-kor a Duna műsorán!