40 ország vesz részt a 2016-os Eurovízión, Ausztrália kérdéses

És megvan! 40 ország biztosan fellép jövőre a stockholmi dalversenyen:

flags2.png

Nevezetesen Albánia, Ausztria, Azerbajdzsán, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Fehéroroszország, Finnország, Franciaország, Görögország, Grúzia, Hollandia, Izland, Izrael, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Macedónia, Magyarország, Málta, Moldova, Montenegró, Németország, Norvégia, Olaszország, Oroszország, Örményország, Románia, San Marino, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szerbia, Szlovénia és Ukrajna.

Törökország végül nem vesz részt. A török tévé jól elhúzta előttünk a mézes madzagot. Egészen keddig szinte biztosra vehettük, hogy visszatérnek 2016-ban, de végül bejelentették visszalépésüket. A döntés okaként az EBU-val folytatott tárgyalások sikertelenségét jelölték meg, kéréseiket ugyanis nem tudta/akarta teljesíteni a műsorszolgáltatók szövetsége. Törökország elvileg azért hagyta ott a versenyt 2012 után, mert nem tetszett nekik a "Big 5" (öt ország - Egyesült Királyság, Németország, Olaszország, Franciaország, Spanyolország -, melyek a verseny legnagyobb finanszírozóiként automatikusan a döntőbe jutnak).

Portugália már korábban visszalépett pénzügyi gondokra hivatkozva, illetve Bosznia-Hercegovina, Szlovákia, Horvátország, Andorra, Monaco, Luxemburg és Marokkó pedig továbbra is távol marad a versenytől, de korábban mindannyian részt vettek már rajta.

Ausztrália az idei fesztiválon debütált, igaz, az EBU figyelmeztetett, hogy csak egyszeri alkalomról van szó. Na ez most minden bizonnyal változni fog, hiszen az ausztrál SBS tévé folyamatosan lobbizik Stockholmért, s nem látom, hogy miért ne járhatnának sikerrel. Velük együtt 41 ország szerepelhetne az eseményen.