Megvan az első visszalépő - Portugália kihagyja 2016-ot

port.jpg

Habár Cristiano Ronaldo nővére, Kátia Aveiro nagyon szeretett volna Stockholmba utazni, hogy képviselhesse hazáját a versenyen, az RTP (a portugál köztévé) ma bejelentette, hogy nem indulnak jövőre. A hivatalos közlemény szerint a jövőben új, saját gyártású műsoraikra összpontosítanak majd, ám 2017-ben visszatérnek. Ez egy biztonságosan száraz közlemény, gyakorlatilag nem mond semmit, nem enged betekintést a részletekbe, s mi sem hisszük el egy percig sem nekik.

Portugália már a legutóbbi két svédországi Eurovízión (2000, 2013) sem volt jelen, így a soron következő lesz a harmadik. A távollétet először a korábbi évek sikertelen szerepléseivel, másodszor pedig finanszírozási problémákkal indokolták, egyes rajongók viszont elkezdtek összeesküvés-elméleteket böfögni az éterbe, amiknek ki tudja, mennyi valóságalapjuk van. Azt mondják, hogy az RTP és az SVT viszonya a kilencvenes években megromlott, a portugálok nem tudják elfogadni, ahogyan a svéd köztévé dirigál. Viszont mégis mire gondolnak ez alatt? Annyira mégsem lehet szörnyű az SVT, ha a portugálokon kívül senkinek semmi problémája nincs velük. EBU-n belüli rivalizálás, micsoda dráma, micsoda izgalmak.

Akárhogy is van, Portugália már 2011 óta nem tudott kvalifikálni a döntőbe, hiszen efféle dalokkal indult, így az elvesztésük - valljuk be - annyira nem fáj. Mivel ők is a nézőkkel szokták megszavaztatni a produkcióikat, dolgozzanak ki egy A Dal-hoz hasonló dalválasztó műsorfolyamot a jelenlegi Fásy Mulatóra emlékeztető péksirató helyett és a fado zenéjüket hagyják határon belül. Itt az idő megújulni, reméljük, kihasználják.