Infografika: Magyarország Top 10 pontadója

info5.png

Finnországnak köszönhetjük a legtöbb pontot, az elődöntőket és döntőket egybeszámolva összesen 95-öt. 1994-es debütálásunkkor Friderikának máris 12 pontot adtak (ez ugye a legtöbb adható pont), majd 2011-ben Wolf Kati az elődöntőben és a döntőben újra maximum pontot szerzett tőlük. 15 alkalommal tudtak szavazni ránk, ebből 11-szer meg is tették, s a 12 pontokon kívül Rúzsa Magdi (2007) az elődöntőben és a döntőben, ByeAlex (2013) pedig a döntőben kapott 10 pontot tőlük, továbbá eddig minden indulónk döntős kvalifikációjában segítettek, ha tudtak (tehát ha egy elődöntőben voltak velünk és szavazhattak). Néha ugyan kiakadnak a közösségi oldalakon, hogy nem viszonozzuk a nagylelkűségüket, ám mi magyarok azon kevesek közé tartozunk, akik tényleg a dalt díjazzák, nem pedig az országot.

Romániától ugyan még sohasem kaptunk 12 pontot, de a NOX (2005), Rúzsa Magdi, a Compact Disco (2012), Kállay-Saunders András (2014) és Boggie (2015) is top-pontokat (8 vagy 10 pontot) szerzett tőlük. Sőt, a románok még Charlie-ra (1998) is adtak egy pontot, így már csak az a kérdés, hogy akkor mégis mikor mentek ki pisiszünetre.

Izlanddal egy egészen különleges kapcsolatot ápolunk. Nem szomszédaink, nem rokonaink etnikailag, nincs velük sem jelentős politikai, sem pedig gazdasági kapcsolatunk, mégis oda-vissza reptetjük egymás között a pontokat. 3. legnagyobb pontadónk, mi pedig nekik adtuk eddig a legtöbb pontot. Rúzsa Magdi az elődöntőben 12, a döntőben pedig 8 pontot kapott tőlük, de Friderika sikerét is bebiztosították 10 ponttal, András továbbjutásához pedig 8 ponttal járultak hozzá. Viszont Finnországgal és Romániával ellentétben Izland nem mindig pontoz minket, például egészen fura, hogy pont ők nem értékelték a nyugat-európaiak szerint "varázsnyelven" szóló "Kedvesem"-et 2013-ban. Pont ők, akik hisznek a koboldokban és tündérekben.

Mi sem bizonyítja jobban, hogy északon általában menők vagyunk, hogy a toplista 4. helyezettje Észtország. Elvileg rokonaink és elvileg szeretnek is minket, bár sokak számára biztosan érthetetlen, hogy ezt miért pont idén fejezték ki a legjobban: Boggie 12 pontot kapott tőlük az elődöntőben és 8-at a döntőben.

Szerbiában hatalmas hype-ot kapott Rúzsa Magdi 2007-ben, hiszen a Vajdaságban született és nevelkedett, illetve egy évvel korábban megnyerte a Megasztár 3. szériáját is. Így nem csoda, hogy 12 pontot kapott a szerbektől az elődöntőben és a döntőben is. Rajta kívül Wolf Kati és Boggie kapott még top-pontokat.

Egy újabb északi ország követi Szerbiát: Svédország csak Friderikának adott 12 pontot, ám Rúzsa Magdi is top-pontokkal szerepelt náluk.

Albánia ugyan még nem adott nekünk 12 pontot, de szinte minden elődöntőben segítettek továbbjutni a döntőbe. András szerepelt a legjobban náluk: az elődöntőben 10, a döntőben 8 pontot kapott.

Lengyelország és Belgium áll a toplista 8. helyén. Ez viszont a lengyelekről nem feltétlenül mond el jót: csak azért szerepelnek a listán, mert az 1994-es debütálásunk óta leadott pontokat gyűjtöttem össze, ám utoljára 2007-ben pontoztak minket. Ez azt jelenti, hogy ha csak a 2010-es évekre szorítkoznék, Lengyelország az összesített toplista legvégén állna 0 ponttal. A régi szép időkben viszont Friderikára és a NOX-ra is 12 pontot adtak. Belgium csak Andrásnak adott max pontot, de az elmúlt 20 évben Lengyelországgal ellentétben konzekvensebbek voltak, ha értékelni kellett.

A 10-es listát Hollandia zárja, akik top-pontokkal Friderikát, Rúzsa Magdit és Kállay-Saunder Andrást díjazták, 12 pontot még nem kaptunk tőlük.