Azt tudtad, hogy Libanon már holnap eurovíziózhatna?

Pontosan 10 éve várjuk, hogy a közel-keleti ország megtegye első lépését az Eurovíziós siker felé és debütáljon a versenyen. A TL (TéléLiban) az egyetlen libanoni közszolgálati adó, mely tagja az EBU-nak (Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének), így minden joga megvan hozzá, hogy elindítsa az országot a dalfesztiválon.

De nem fogja, amíg Izrael is részt vesz rajta, ugyanis a libanoni média nem enged adásba izraeli tartalmat.

A történet

2004 októberében a TL jelezte, hogy részt akarnak venni a soron következő kijevi Eurovízión. Novemberben egy belső döntés alapján ki is választották az indulójukat, majd decemberben finanszírozási problémákra hivatkozva visszaléptek. (Természetesen a valódi ok az Izraellel fennálló politikai ellentét volt, de ezt minden sajtóorgánumban tagadták.) Mindenesetre öt nappal később az EBU megállapodott velük és Libanon újra felkerült az Eurovíziós résztvevők listájára.

Ezután szabálysértések sorozata következett. Márciusban a hivatalos libanoni eurovíziós oldal kihagyta a résztvevők felsorolásából az izraeli indulót, s amikor az EBU felszólította a TL-t, hogy orvosolják a problémát, a tévé egyszerűen letörölte az oldalt. Az EBU később arra is figyelmeztette őket, hogy a versenyt teljes egészében közvetíteniük kell, amit az izraeli induló miatt nem tudtak bevállalni, így nem volt más hátra, mint újból visszalépni. "Libanon háborúban áll Izraellel. Ha Izrael megnyerné [a fesztivált], meg kéne mutatnunk az ünneplésüket" - idézi Ibrahim Khoury-t, a TL akkori elnökét a The Scotsman.

Mivel a visszalépési határidőn túl mondták le a részvételt, a TL-nek pénzbírságot kellett fizetnie, illetve három évig el lett tiltva az Eurovíziós szerepléstől. 2015 van, a tilalom már rég lejárt, így ha Libanon akar, akkor decemberig jelezheti részvételi szándékát a stockholmi Eurovízión.