EuroFaktor

2017\04\14 Tusán Szólj hozzá!

Julia Szamojlovát karácsony óta tartják nyilván ukrán közellenségként

Létezik egy Mirotvorec (Békéltető) nevű adatbázis, amin olyan emberek személyes adatait teszik közzé, akik valamilyen formában veszélyt jelenthetnek az ukrán nemzetbiztonságra, legyen szó háborúban való részvételről vagy pártatlan újságírói munkáról. Az nem meglepő, hogy Julia Szamojlova is megtalálható ezen az oldalon, hiszen még az Eurovízió előtt kitiltották Ukrajnából, de az igen, hogy már 2016. december 22. óta rajta van.

sbu_3_li.jpg

Szamojlova adatlapján látható, hogy decemberben jegyezték fel, s hogy csoportos illegális határátkeléssel vádolják, majd részletezik, hogy az ominózus 2015-ös krími utazásáról van szó. Az adatlapjához screenshotokat is csatolnak, amikkel bizonyítani akarják, hogy Szamojlova nyíltan támogatja a közösségi oldalakon a krími annektálást, ami szintén bűncselekménynek minősül Ukrajnában.

Európai szemmel eléggé mellbevágó ilyen adatbázissal szembesülni, de ezt is a háború szülte: 2014. decemberében indították olyan aktivisták, akiknek munkájuk az oroszok által megszállt területekhez kapcsolódik. Habár működésük a leírás szerint független és nem állami, a tevékenységüket az Ukrán Biztonsági Szolgálat és a belügyminisztérium is támogatja, így biztosan foglalkozik vele az orosz kormány is. Ha pedig az orosz kormány tudott arról, hogy Szamojlova szerepel a listán, így ukrán részről biztosan retorziókban részesül majd, akkor a közmédiának is tudnia kellett róla. Mégis elindították. [kacsint]

2017\04\13 Tusán Szólj hozzá!

Oroszország nem vesz részt az idei Eurovízión

Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége ma este véget vetett az Ukrajna és Oroszország közti Eurovíziós viaskodásnak (ami már így is kezdett dögunalmassá válni) és közleményben kiadta, hogy Oroszország visszalép az idei részvételtől. Az EBU ugyan igyekezett magát az ukrán törvények felé helyezni és a miniszterelnököt is megkérték, hogy engedje át az ukrán határon a korábban kitiltott Szamojlovát, de a kormány hallani sem akart róla, így két alternatív megoldást ajánlottak fel az oroszoknak, hogy miként szerepelhetnének a versenyen: az egyik javaslat szerint az Eurovízió közben, műholdon keresztül kapcsolták volna Julia Szamojlovát, aki egy oroszországi tévéstúdióban vagy arénában adta volna elő a dalát élőben, míg az EBU a másik megoldást abban látta, hogy az orosz köztévé egyszerűen csak indítson valaki mást, aki nem szegte meg az ukrán törvényeket és átlépheti a két ország határát. Az oroszok mindkét alternatívát méltatlannak nevezték és elutasították, így inkább a visszalépés mellett döntöttek, mintha már az elejétől kezdve nem arra játszottak volna, és közvetíteni sem fogják a kijevi versenyt. Ettől a daltól intünk könnyes búcsút:

2017\04\10 Tusán Szólj hozzá!

Magyarország biztos továbbjutó a fogadóirodák szerint - Így állunk

A fogadóirodák listája általában megbízható infót ad arról, hogy ki hogyan szerepel majd, bár mindig itt lesz ellenpéldának 2011, amikor példátlan módon felborult az egész és az éllovasok a mezőny végén teljesítettek, Wolf Katival együtt. Mindenesetre egy hónappal az Eurovízió első elődöntője előtt a Betfairnél fogadók (csak ennél az irodánál lehet fogadni az elődöntők győzteseire) szerint Pápai Joci egyértelműen kvalifikál majd a döntőbe, sőt, jó eséllyel meg is nyerheti saját elődöntőjét. Egyelőre a harmadik helyen áll, őt előzi Észtország és Bulgária.

odds7.png

A fogadók szerint továbbjut még Románia, Litvánia, Dánia, Norvégia, Macedónia, Izrael és Horvátország is. Svájcot és Hollandiát nem várják a döntőbe, ami nettó hülyeség azok után, hogy Litvániát és Horvátországot meg igen. Oroszország visszaesése viszont nem meglepő, mert egyáltalán nem tudjuk, hogy végül beengedik-e Julia Szamojlovát Ukrajnába vagy sem.

A fogadók tétjei nagyon jól tükrözik azt, hogy mennyire megjósolhatatlan az első elődöntő. Habár jó lenne, de nehéz elképzelni, hogy Lettország zsebre teszi az estet, mint ahogy azt sem látom, hogyan előzné be Csehország Azerbajdzsánt vagy Ausztráliát. A fogadók szerint még Portugália, Svédország, Örményország, Izland, Lengyelország, Belgium, Moldova és Görögország pályázik a legjobb esélyekkel a továbbjutásra

A verseny győztesére is lehet fogadni, ami jobb képet fest arról, hogy mennyire népszerűek az országok a fogadók szerint.

odds4.png

Itt már a kezdetek óta vezet Francesco Gabbani és Olaszország, ami nem meglepő, mert egyelőre ő az abszolút közönségfavorit. Mivel a mezőny elég gyenge, nincs is igazán más, aki megszorongathatná. Bulgária második helye vicc, sokakat valószínűleg Poli Genova tavalyi szereplése, azaz Bulgária legjobb helyezése evör (döntőben 4.) vakít el, míg az ugyancsak középszerű svéd dal is csak annak köszönheti a harmadik helyet, hogy svéd. A negyedik helyen egyelőre Portugália szerepel és gőzöm sincs, miért hájpolják ennyire Salvador Sobral dalát, de ezek szerint annak is megvan az esélye, hogy továbbjusson és ilyen jól szerepeljen a döntőn. Az ötödik egy másik nagy rajongói kedvenc, Belgium, de úgy érzem, élőben lebőg majd. A hatodik Örményország, a hetedik Ausztrália, a nyolcadik Oroszország (ők a dal bemutatásáig vezették a listát, aztán lecsúsztak, érthetően), a kilencedik Franciaország (Alma is nagy kedvenc, de nem fog jobban szerepelni Amirnál), a tizedik pedig Azerbajdzsán. Az utolsó helyeken természetesen Spanyolország, Szlovénia, Csehország és San Marino stagnál.

Magyarország itt a 22. helyet foglalja el. A listán akkor szerepeltünk a legjobban, amikor még alig ismertük a dalokat, akkor ötödikek voltunk. Aztán lecsúsztunk, majd újra feljöttünk a 10. hely környékére, amikor még volt rá esély, hogy Tóth Gabi megy.

(Forrás: oddschecker.com)

2017\04\03 Tusán Szólj hozzá!

Számít, hogy milyen rajtszámmal indul az elődöntőben Pápai Joci?

Meg úgy általában bárki? A mi egy szem Jocink nyolcadikként lép fel az Eurovízió második elődöntőjén májusban. Jó lesz ez neki? Hányadikként érdemes a színpadra lépni? Mikorra melegednek be a nézők és mikor figyelnek kevésbé? Létezik halálzóna a rajtsorrendben? Kikutattam, az alábbi infografikán szemléltetem:

eurografik1.png

2008-ban vezették be a kételődöntős rendszert az Eurovízión, így kilenc év adatait gyűjtöttem össze. A 14. rajtszám toronymagasan vezet, 2013 kivételével minden évben kvalifikáltak az onnan indulók úgy, hogy egy év kivételével mindig, mindkét elődöntőből továbbjutott a 14. versenyző. Az elődöntők második fele egyébként hagyományosan több döntőst szokott kitermelni, a 12-17. helyek bármelyikéről esélyesebbként indulnak a dalok, mint például a 3-5. helyről. Ez ha nem is egyértelműen halálzóna (na jó, a 3. helyre meghalni járnak a dalok), de ha csak a statisztikát nézzük, akkor mindenképpen a leghúzósabb helynek számít. Meglepő módon az elődöntők két felét elválasztó 11-es rajtszám is gyengén szerepelt az utóbbi években. A 19-es rajtszámot azért nem említem gyengeként, mert bár onnan jutottak tovább eddig a legkevesebben, de elég kevés is volt az olyan elődöntő, amiben 19 ország versenyzett.

További érdekességek:

  • a 3-as rajtszámmal még soha nem jutottak tovább ugyanabban az évben mindkét elődöntőn
  • az 1-es, a 4-es és a 11-es rajtszámról csak egyetlen évben jutottak tovább mindkét elődöntőn
  • ugyanez fordítva: a 14-es, a 15-ös és a 18-as rajtszámról csak egyetlen évben jutottak tovább egyetlen elődöntőn
  • a 8-as rajtszám eddig csak négy évben volt sikeres, de mindkét elődöntőn továbbjutottak vele
  • a 11-es rajtszámról három évig (2009-2011) nem sikerült továbbjutnia senkinek
  • 2009-ben a 14-18. rajtszámúak mindkét elődöntőben továbbjutottak

eurografik2.png

A 15. a szerencsésebb rajtszámok közé tartozik, Wolf Kati és a Compact Disco is kvalifikálni tudott onnan, de Csézy már nem, így ez is egyértelműen bizonyítja, hogy ha nem elég jó a dal, indulhat bárhonnan, akkor sem fogják továbbszavazni. Sőt, 2013-ban Emmelie de Forest az 5-ös, 2012-ben Loreen pedig a 11-es, általában vészjósló rajtszámokkal jutottak tovább és nyerték meg a döntőjüket. Szóval soha sincs semmi veszve. Az elődöntőben kevésbé számít a rajtszám, mint a döntőben és bárhonnan tovább lehet jutni. Hajrá Joci a nyolcadikról!

2017\04\02 Tusán Szólj hozzá!

Az ukránok hajthatatlanok: Julia Szamojlova továbbra sem mehet Ukrajnába

Múlt héten Ingrid Deltenre, az EBU vezére levelét megírta, melyben kiállt Oroszország mellett és arra kérte az ukrán miniszterelnököt, hogy törölje el az idei orosz Eurovíziós képviselő, Julia Szamojlova kitiltását Ukrajnából. A levélben arra figyelmeztette Volodimir Hrojszman miniszterelnököt, hogy a kitiltással Ukrajna nemzetközi haragot szítana maga ellen és veszélyeztetné az Eurovízió politikamentességét. (Csókolom, amíg emberi lények vesznek részt a versenyen, a politikai befolyás is rendszeres lesz, ezek vagyunk mi.) De amellett, hogy az EBU-vezér minden sorában végtelen naivitásáról tesz bizonyságot, oda is szúr a miniszterelnöknek: leírja, hogy néhány ország fontolgatja a visszalépést a történtek miatt, illetve magát Ukrajnát is eltilthatják a versengéstől a jövőben.

Nem is kellett sokáig várni a reakcióra, tegnap Vjacseszlav Kirilenko miniszterelnök-helyettes az ukrán rádióban elmondta, hogy a kormány döntése végleges, Szamojlova továbbra is tiltólistán fog szerepelni. Azt viszont kiemelte, hogy továbbra is beutazhat olyan orosz előadó, aki nem lépett fel a Krímen az annektálás óta, így törvényt sem sérthetett. Mivel Deltenre megemlítette levelében, hogy nem volt még precedens Eurovíziós versenyző kitiltására, Kirilenko ezen a vonalon vitte tovább érvelését és elmondta, hogy arra sem lehetne precedens, hogy az ukrán jogot csak az Eurovízió kedvéért megkerüljék, ezzel sértve a nemzetközi jogot is.

Mostanra már mindenkinek világos lehet, hogy Oroszország ezt okosan kisakkozta, hiszen jól tudták ők, melyik énekesükkel tudnak odaszúrni Ukrajnának úgy, hogy felbolygassák a közvéleményt és indulatokat szítsanak az ukránok felé. Az EBU részéről pedig nagyon szakmaiatlan döntés volt rábízni a versenyt egy gazdaságilag teljesen instabil és háborúban lévő országra. Májusban legalább kétszer is meggondolja majd mindenki, hogy kit szavaz meg győztesnek. Potty.

2017\03\22 Tusán 2 komment

Végül csak kitiltották Julia Szamojlovát Ukrajnából, nem léphet fel az Eurovízión

Tévhit: az Eurovízió szabályai felülírhatják egy ország törvényeit

Tény: az Eurovízió szabályai NEM írják felül egy ország törvényeit

A törvény pedig úgy szól, hogy a 2014-ben illegálisan elcsatolt Krímre közvetlenül Oroszországból nem lehet utazni, illetve nyíltan sem szabad üdvözölni az annektálást. Az ukrán nemzetbiztonság szerint Julia Szamojlovának mindkét törvényt sikerült megsértenie, ezért három évre kitiltották Ukrajnából. Oroszország most Eurovíziós induló nélkül maradt.

A krími törvények már azelőtt érvényben voltak, hogy Oroszország kiválasztotta Szamojlovát a versenyre. 2016-ban pedig Ukrajna nyerte az Eurovíziót úgy, hogy minden szavazó tudott a háborúról. Legfeljebb arról nem tudott, hogy egy háborúban minden lehetséges.

A témáról vlogolni fogok, stay tuned.

2017\03\21 Tusán Szólj hozzá!

Ukrajna vizsgálja minden Eurovíziós induló krími kötődését, Örményország és Bulgária felkészül

Amíg mi kiélveztük az idei első húsz fokot, addig Ukrajnában egészen bizarr, már-már orwelli fordulatot vett az Eurovíziós Dalverseny körüli készülődés. A Gazeta.ru szerint az orosz Julia Szamojlovához hasonlóan most Örményország indulójára, Artsvikra szállt rá az ukrán nemzetbiztonság és vizsgálják az énekesnő krími kötődéseit. Az ukrán belügyminiszer tanácsadója egy orosz rádióbeszélgetésben viszont elmondta, hogy nem lenne fair csak az oroszok ellen eljárást indítani úgy, hogy a többi 42 Eurovíziós fellépő előéletét nem csekkolták le, így ezt a következő egy hónapban megteszik, s ha Szamojlován kívül mást is össze lehet kötni a Krímmel, akkor további vizsgálatokat indítanak majd. (Tehát nemcsak Artsvik után kémkedhetnek, hanem a mi egy szem Jocink után is.)

Az ukrán nemzetbiztonságot valószínűleg az aggaszthatja, hogy Artsvik szerepelt a The Voice orosz verziójában, s már öt éve Moszkvában él, de Artsvik nővére szerint ez nem jelent semmit, húgának nincsenek ismerősei és rokonai sem a Krímen, így nem érti a bizalmatlankodást. A biztonsági szervek valószínűleg a 17 éves bolgár versenyzőre, Krisztian Kosztovra is kiemelt figyelmet fordítanak majd, mert az énekes Moszkvában született és szintén szerepelt a The Voice orosz verziójában. (Micsoda belterjes társaság.)

A legnagyobb célpont persze Julia Szamojlova, aki másfél évvel az orosz annektálás után utazott a félszigetre közvetlenül Oroszországból, amit a hatályos ukrán törvények szerint nem tehetett volna meg (a Krímre csak Ukrajnából vagy egy harmadik országból szabad elutazni), illetve az sem tiszta, hogy miként adózott a krími fellépésének díja után. Sőt, az ukrán rajongók már pedzegetik, hogy Szamojlova korábban teleböfögte a közösségi oldalakat A Krím az oroszoké-féle hazáját támogató bejegyzésekkel, bár ezt eddig nem tudták bizonyítani. Az orosz kormánypárti énekes és parókakirály Joszif Kobzon pedig felszólította a dumát, hogy álljanak el Oroszország szerepeltetésétől a versenyen, mert "a hazát nem alázhatják meg az oroszellenesek".

Habár még most sem hiszem, hogy Oroszországot tényleg ki fogják rakni a versenyről, mindenesetre a lehetősége már most erősen megosztja az embereket. Igen, az Eurovízió a sokszínűséget és az összefogást hivatott képviselni, ami azt jelenti, hogy biztosítja az emberi jogokat a versenyzők és a rajongók származását, bőrszínét, nemi és szexuális hovatartozását, meg úgy en bloc minden személyiségi jegyét figyelmen kívül hagyva, ami nyilván alap. Ennek értelmében - mint eddig minden orosz - a kerekesszékes, gerinc eredetű izomsorvadásban szenvedő Szamojlova is részt vehet rajta, pedig egy olyan országból érkezik, aminek politikai környezete európai szemmel enyhén szólva világszégyen. Csakhogy idén Ukrajnában tartják a versenyt, ami évek óta halálos áldozatokat követelő háborúban áll Szamojlova hazájával. Már korábban is írtam, de nem győzöm hangsúlyozni: az Eurovízió nem nagyobb a háborúnál! Értsétek meg, hogy nem az EBU és az ukrán köztévé áll szemben az oroszokkal, nem ők alkotják a törvényeket, egy egyhetes zenei vetélkedő pedig nem írja felül azokat. Szamojlova kizárása ellen senki sem tud majd semmit tenni. Ez van, ilyen a háború. Máskor majd tessenek kevésbé naivan és sokkal körültekintőbben győztes országot szavazni.

2017\03\14 Tusán Szólj hozzá!

Az ukránok visszaléptethetik az orosz Eurovíziós indulót

Aki azt hitte, hogy az ukránok és az oroszok között simán mennek majd a dolgok a következő hónapokban, az végre fogja fel, hogy a mikulás sem létezik. Ahogyan a Deutsche Welle és a Telegraph is lehozta, Oroszország idei Eurovíziós képviselője, Julia Szamojlova valószínűleg törvényt sértett, amikor 2015-ben fellépett a már orosz fennhatóság alá tartozó Kercs városában a Krímen, így tegnap az ukrán nemzetbiztonság eljárást kezdeményezett ellene. Ha az eljárás sikeres lesz, Szamojlovát kitilthatják Ukrajnából és nem léphet fel májusban a kijevi Eurovízión.

Ukrajnában 2015. március elsején véget vetettek annak a sok évtizedes gyakorlatnak, hogy az oroszok nemzetközi útlevél nélkül, személyes irataikkal is beléphettek az országba, így azóta nekik is vizát kell igényelniük, mint mindenki másnak a világon. Később odáig fajult a helyzet a két ország között, hogy lezárták a légterüket egymás elől, nem indítottak közvetlen repülőjáratokat és az orosz állampolgároknak en bloc tilos volt Oroszországból közvetlenül a Krímre utazni. A vád szerint Szamojlova ezt megtette, sőt, azt sem tudni, hogy miként számolt el a fellépéséért járó díjjal az annektálással zavarossá vált adózási rendszerben. Ha nem tisztázzák a másfél évvel ezelőtti krími útjának körülményeit, Szamojlova felkerülhet arra a néhány fős feketelistára, amin Ukrajnából kitiltott orosz énekeseket tart számon az ukrán kormány.

Ha az ukrán nemzetbiztonság eltiltja Szamojlovát a kijevi szerepléstől, az oroszok valószínűleg bojkottálják majd a versenyt, a rajongók fele pedig egyként kiáltja ki Ukrajnát és a tiltást elnéző EBU-t főgonosznak és tettestársnak, mintha az EBU kontrollálhatna diplomáciai és geopolitikai háborús helyzeteket, s mintha egy szórakoztató műsor nagyobb lenne egy több éve tartó, halálos áldozatokat követelő konfliktusnál. Egyébként nem hiszem, hogy Szamojlova felkerül majd arra a feketelistára, de ha mégis, mi se nyomjuk full kreténben: Ukrajna és Oroszország között háború van, s ennek a háborúnak a szabályait nem mi, a fotelben ülő Eurovíziós rajongók diktáljuk. Mit érdekli a felháborodásunk az ukrán nemzetbiztonságot? Miért kéne, hogy érdekelje? Ebben a háborúban Julia Szamojlova kitiltása lenne az egyik legártatlanabb ellencsapás, amit egyik fél mérhet a másikra. Az Eurovízió pedig nem írja felül a törvényeket. 2016-ban, amikor megszavaztátok Jamalát győztesnek, az ukránok és az oroszok már két és fél éve háborúban álltak egymással, ezt mindenki tudta. Ne most kapkodjátok a fejeteket!