Julia Szamojlovát karácsony óta tartják nyilván ukrán közellenségként

Létezik egy Mirotvorec (Békéltető) nevű adatbázis, amin olyan emberek személyes adatait teszik közzé, akik valamilyen formában veszélyt jelenthetnek az ukrán nemzetbiztonságra, legyen szó háborúban való részvételről vagy pártatlan újságírói munkáról. Az nem meglepő, hogy Julia Szamojlova is megtalálható ezen az oldalon, hiszen még az Eurovízió előtt kitiltották Ukrajnából, de az igen, hogy már 2016. december 22. óta rajta van.

sbu_3_li.jpg

Szamojlova adatlapján látható, hogy decemberben jegyezték fel, s hogy csoportos illegális határátkeléssel vádolják, majd részletezik, hogy az ominózus 2015-ös krími utazásáról van szó. Az adatlapjához screenshotokat is csatolnak, amikkel bizonyítani akarják, hogy Szamojlova nyíltan támogatja a közösségi oldalakon a krími annektálást, ami szintén bűncselekménynek minősül Ukrajnában.

Európai szemmel eléggé mellbevágó ilyen adatbázissal szembesülni, de ezt is a háború szülte: 2014. decemberében indították olyan aktivisták, akiknek munkájuk az oroszok által megszállt területekhez kapcsolódik. Habár működésük a leírás szerint független és nem állami, a tevékenységüket az Ukrán Biztonsági Szolgálat és a belügyminisztérium is támogatja, így biztosan foglalkozik vele az orosz kormány is. Ha pedig az orosz kormány tudott arról, hogy Szamojlova szerepel a listán, így ukrán részről biztosan retorziókban részesül majd, akkor a közmédiának is tudnia kellett róla. Mégis elindították. [kacsint]